NOVES RURALITATS
Girona 03/11/2022

Lliurona, el poble aïllat on molts volen viure però hi ha "poc futur"

Els veïns veuen amb esperança la creació d'una nova escola després de 30 anys en barracons

6 min
Els nens i nenes de l'escola rural de Lliurona, que té 11 alumnes, jugant al pati de l'escola. S'ha projectat un nou edifici en uns terrenys nous i els veïns confien que estigui en marxa el curs vinent.

Lliurona (Albanyà, Alt Empordà)Arribar a Lliurona vol dir paciència, perícia i desgast. Primer, perquè la pista sense asfaltar és llarga. Segon, perquè sembla que no s’acaben mai els revolts. I tercer, perquè el cotxe, si no està preparat per a les carreteres de muntanya, pateix. Però arribar-hi després de més de mitja hora de pista forestal des de Beuda (la Garrotxa), a 10 minuts en cotxe de Besalú, té recompensa. Sense gairebé cobertura –però amb wifi públic dins l’església, dessacralitzada–, desconnectat del corrent elèctric i sense connexió d’aigua que no sigui una font o la de la pluja, aquest micropoble d’una cinquantena d’habitants a cavall entre l’Alt Empordà i l’Alta Garrotxa és un balcó que mira al Mediterrani i el Pirineu. Per l’est, el golf de Roses i el cap de Creus; pel sud, la Tossa d’Espinau, i pel nord, el majestuós mugró del puig de Bassegoda.

Fa just 40 anys que Baltasar Navarro, Balta, va arribar-hi en moto amb la seva parella, Montse Santoja, quan només hi vivia una persona. Ells venien de viure l’experiència de l’ocupació de les masies abandonades de Gallecs (Vallès Oriental) als anys 70, però buscaven un entorn realment natural, no una “bombolla” dins de l’àrea metropolitana de Barcelona. La Garrotxa va convertir-se aquella dècada en terra d’acollida d’una generació de joves que van decidir fer el camí invers al de la que la precedia. Aquesta tendència s'ha mantingut les darreres dècades en el cas de Lliurona.

Vista del nucli de l'església de Lliurona, actualment dessacralitzada. A dins hi ha wifi, el teulat recull l'aigua de la pluja i té plaques solars.
Nens i nenes jugant després de classe al nucli de l'església de Lliurona.

La crisi del carbó a partir dels anys 60, amb la popularització de la bombona de butà, va despoblar el mar d’alzines de l’Alta Garrotxa, però gent com en Balta i Wolf Rosenow (71 anys), que també porta mitja vida a Lliurona criant vaques de l’Albera, van ser els impulsors d’un micropoble que ha fet el més difícil: ha aconseguit renéixer, en alguns casos ja acumula tres generacions de vida i no li falten pretendents. A totes les masies que no estan en ruïnes hi ha vida, sobretot nens, i fins i tot algunes famílies s’hi deixen caure amb furgoneta esperant que quedi algun lloc lliure.

Tot això no seria possible sense l’impuls de la petita escola rural que un grup de pares va batallar perquè Ensenyament reconegués i on ja van a classe els fills dels fills dels primers repobladors. Trenta anys després, la batalla ara és que deixi d’estar en uns petits barracons i es construeixi un edifici en condicions. Els veïns viuen amb esperança la promesa feta pel departament aquest estiu: l’edifici s’ha d’ubicar en uns nous terrenys, l’espai interior serà almenys el doble de gran i la intenció és que ja estigui en marxa el curs 2023-2024.

Una hora de camí per ensenyar

“Portem molts anys batallant per donar estabilitat al centre i que tinguem un nou edifici", diu la directora del centre, Pilar Ricart. Ja fa 14 anys que hi treballa i puja i baixa cada dia des de Vallfogona del Ripollès, cosa que suposa una hora i quart de camí. Comparteix cotxe amb l’Adrià Colldecarrera, mestre de primària des de fa tres anys, que puja d’Olot. La tercera a l’equip –s’hi acaba d’incorporar– és Sandra Brunsó, de només 22 anys, que tarda el mateix però des d’un altre punt: Sant Jordi Desvalls (Gironès). “És una experiència única que recordaré sempre”, assenyala aquesta especialista de música; és tot just la segona escola on exerceix. Ensenyament no els paga cap dieta pel desplaçament, però a canvi tenen una jornada compactada de 9 a 14 hores amb cinc alumnes a educació infantil (de 3 a 5 anys) i sis a primària (de 6 a 12 anys).

Els onze alumnes són fills d’un total de cinc famílies. Ricart reconeix que “de vegades hi ha conflictes perquè són molt pocs nens i al final són com germans”. Però ser un grup tan reduït també els ofereix créixer aprenent de l’entorn. Durant aquesta època de la tardor se sent el bram de les daines, cabirols que salten per tot l’entorn. Com a mínim un cop a la setmana surten d’excursió pel barri de la Massanella, on està ubicada una escola que va començar amb un tipi i una rulot.

Una de les primeres impulsores per aconseguir el reconeixement de l’escola de Lliurona va ser la Carme. Va arribar-hi amb un 600 a principis dels 90. Al davant hi duia una filla de quatre anys, i al darrere un nen de dos mesos dins del bressol. “M’acabava de separar i la Garrotxa em va embruixar. Això era un caramel: estava tot buit i la gent et deixava la casa”, explica. La vida, però, era dura. Van tirar endavant amb una xarxa, sobretot, de dones valentes que batallaven per pujar els fills. Durant 12 anys va rentar sempre a la font, no tenien electricitat perquè les plaques van tardar molt a arribar i qualsevol desplaçament eren hores de cotxe. El gran repte llavors era obtenir ingressos sense moure’s gaire.

La biblioteca de l'escola, construïda en un mòdul a part per un grup de voluntaris.
En Balta i la Sílvia, dels primers repobladors de Lliurona, davant de la Tossa d'Espinau, que forma el perfil d'una índia que els veïns coneixen com l'indiqueta, perquè separa la Garrotxa de l'Alt Empordà, on vivien els indiquetes.

El problema de l’ESO

Però va haver-hi un moment que la vida la va convidar a baixar. El mateix que ha passat amb moltes famílies. Ella va tornar fa set anys, la majoria no ho han aconseguit. La Sílvia va arribar la primavera del 1995 a Lliurona, tres anys més tard que la Carme. Tenia 24 anys i venia de fer la travessia de l’Atlàntic amb un veler. Es va enamorar d’en Wolf i poc després se n’anava a viure a la masia d’Espinau, a mig camí de Beuda i Lliurona. Allà va néixer la seva filla Laura, que ha crescut a l’escola de Lliurona i a 23 anys, després d’acabar la carrera d’antropologia, ara està il·lusionada perquè marxa de viatge a l’Índia. “Ara toca veure món, però la muntanya és la muntanya, sempre la trobes a faltar”, exclama. Fa 14 anys que la Sílvia va baixar a viure a Tortellà, a tocar de l’autovia que connecta Figueres amb Olot, perquè la seva filla pogués estudiar.

És dimecres i bona part de la comunitat del poble s’ha reunit al casal, un espai rehabilitat per tots els veïns a l’altre barri de Lliurona: el de l’Església. El casal té unes magnífiques vistes de la Tossa d’Espinau. Els dimecres les famílies es van tornant per fer un àpat comunitari a un preu mòdic de tres euros. És també un espai de reunió de tothom amb una nova fornada de famílies que estan donant estabilitat a Lliurona, valora la Carme.

Tres generacions juntes: Wolf, un dels repobladors (mig); Laura, filla seva (esquerra), i Carla, jove d'en Wolf, amb dos dels seus fills.

En Wolf ha decidit pujar amb la Laura, i també la Carla, la seva jove, i tres dels seus nets. Són tres generacions juntes: l’intent de donar futur al poble. La Carla Castanyer és parella d’en Franz Rosenow, fill d’en Wolf. Fa sis anys que van establir-se a viure a Espinau, on en Franz havia crescut, i assegura que sent que la seva vida és plena. “Visc amb plenitud. Ara tenim tres anys vista amb perspectiva de rutina perquè els nens continuaran anant a l’escola. Què passarà llavors? Ja ho encaixarem”, diu reflexionant sobre el futur, quan hagin d’anar a l’institut.

És el gran repte de la majoria de famílies. Un institut a distància seria la solució, però alhora creuen que és bo per als infants una formació en un entorn diferent. Fa cinc anys l’escola va celebrar el 25è aniversari plantant una carpa de circ i convidant els 100 alumnes que hi havien passat. D’aquella experiència tan bonica en Balta en va treure una conclusió trista: “Lliurona té passat, molt de present, però no té futur” per la falta d'un institut i a la manca d'habitatge.

Quan el gas butà va despoblar l'Alta Garrotxa

Quan en Baltasar Navarro i la Montse Santonja van arribar per primer cop a Lliurona en moto el 1982 només hi quedava un habitant. Però en el cens de l’any 1944, en aquest nucli i el de Bassegoda se’n comptabilitzaven fins a mig miler. Què va passar perquè hi hagués una despoblació tan gran? Tant els locals com els historiadors coincideixen en el diagnòstic: la crisi del carbó vegetal i la introducció de la bombona de butà, que va acabar d’impulsar l’èxode rural. Bona part del sistema de vida a finals del segle XIX i la primera meitat del XX es va basar en l’explotació dels boscos i la generació de carbó vegetal per a les indústries establertes a la llera del Fluvià, que inicialment funcionaven amb energia hidràulica. Però també per a les cuines de les ciutats. La introducció de la bombona de butà, molt més segura i menys bruta, va ser l’estocada final.

L’idíl·lic paisatge de l’Alta Garrotxa que coneixem avui dia, amb les intrincades cingleres i el mar d’alzines a cavall del Mediterrani i el Pirineu, era molt diferent fa 50 anys. Ho recorda la Carme, i parla de només fa tres dècades, quan va arribar. “Tot estava més pelat”. La pineda que alberga l’escola és molt recent: es va plantar fa només 30 anys. Segons dades del Consorci per a la Protecció i Gestió de l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa, als anys 50 només hi havia un 39,4% de bosc tancat, mentre que avui en dia n’hi ha més del 90%. A més, el consorci estableix que no es pot parlar de bosc madur fins que no han passat 75 anys des que va deixar de carbonar.

Fa un segle el bosc era un hort

Nascut el 1935, Joan Carrera era de Can Sala de Bassegoda, una mica més amunt de Lliurona. Explicava a la revista Les Garrotxes el 2014 que a casa seva el bosc es tractava com un hort. I, de fet, fins a finals dels anys 50 tots els boscos estaven estassats i se n’aprofitava tot el que era possible. A més de fer carbó, se’n feia llenya i fins i tot es treia l’escorça dels pins per fer-ne palets. Una altra de les feines que van donar vida a l’Alta Garrotxa va ser el contraban. Ho detalla Josep Vilar als dos volums d’Històries de l’Alta Garrotxa (Editorial Gavarres), en què busca alliberar aquesta terra de la imatge idíl·lica, amb el relat d’assassinats. Una comarca on la vida era molt dura.

stats