CULTURA
Girona Oci 29/03/2023

La primavera també és època de festivals: 15 propostes a les comarques gironines

Són genuïns, arrelats al territori i amb un públic fidel. N'hem parlat amb els directors i ens n'expliquen les claus de l'èxit

10 min
Nens ballant durant un concert del Festivalot, el festival de música en família de Girona.

GironaLa primavera també és època de festivals. Potser no de masses, com passa a l'estiu, però d'un model molt més genuí: propostes arrelades al territori i que, en la majoria de casos, són úniques en el panorama català i fins i tot estatal. Del Festival de Guitarra Girona Costa Brava a l'(a)phònica de Banyoles –que ja se celebra just a l'inici de l'estiu–, passant pel Festivalot a la Devesa de Girona, hem contactat amb els directors i directores d'un total de 15 festivals que se celebren en aquesta estació a les comarques gironines, perquè ens expliquin les claus de l'èxit. Un èxit que en un dels casos, el de l'Strenes, ja fa dos anys que desborda la capital gironina i s'ha exportat a Barcelona.

1.
Festival de Guitarra Girona Costa Brava

Comarques gironines. Del 25 al 31 de març

El duo de guitarra neerlandès Nihz actua a la Mercè de Girona durant el Festival de Guitarra.

Una guitarra amb una sola corda i el pal trencat que el seu pare va recollir d’un drapaire i va portar al seu fill, va despertar l’interès per aquell instrument a Josep Manzano, que amb els anys s’ha convertit en un reputat guitarrista que actua arreu de l’Estat, Llatinoamèrica i bona part d’Europa, en països com ara Bulgària, Sèrbia, Suïssa o Anglaterra, entre d’altres. Amb formació superior al Conservatori del Liceu, és professor de guitarra a l’Escola de Música del Consell Comarcal del Gironès. Fa vint anys, amb el seu amic d’infància i de l’ànima, Lluís Ribas, van començar el Festival de Guitarra de Girona i la Costa Brava. Enguany és la primera vegada que han programat un cicle de primavera que va començar el 25 de març i acabarà el 16 de juny. Han programat vuit actuacions a Girona, Flaçà, Pals i Begur, en què la guitarra, possiblement l’instrument més popular i versàtil del món, és la principal protagonista.

La tria del director

Duo Nihz, música jueva, el 20 d'abril, 19 h. Auditori de la Mercè, Girona. Taquilla inversa

2.
Festival Vívid. Enoturisme

Costa Brava. Del 31 de març al 30 d'abril

Els intèrprets encarregats del maridatge de vi musical al Celler dels Aspres durant el Festival Vívid d'enoturisme 2023.

L’abril és el mes del vi i del Vívid, en què cada vegada més hi ha espai per a la música. El mes de l’enoturisme a la Costa Brava celebra la seva desena edició, que el consolida com un esdeveniment de referència al voltant del turisme del vi. La fira arrossega la gastronomia, l’excursionisme, l’esport, la descoberta del territori i també la música. El festival ofereix una selecció de propostes enoturístiques singulars. Són una seixantena d’activitats per a tots els públics que tenen lloc als racons més bells de l’Alt i el Baix Empordà. És una iniciativa promocional impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, amb el suport del Consell Regulador de la DO Empordà, els cellers de la DO Empordà, els ajuntaments del territori i les empreses turístiques i socis que integren el Club de la Ruta del Vi DO Empordà.

La nostra tria

Tast singular al Celler Vinyes dels Aspres amb la violinista Naeon Kim i el violoncelista Edgar Casellas. 9 d'abril, 12 h. Cantallops (Alt Empordà). 30 €

3.
Strenes

Girona. Del 31 de març al 6 de maig

Concert del Festival Strenes a les escales de la Catedral de Girona.

El Festival Strenes enceta aquesta setmana la 10a edició convertit en una de les cites musicals de referència a Girona i, per segon any consecutiu, porta la programació a Barcelona. Xavi Pascual, el director, explica que Strenes "va néixer de la voluntat de posar en valor un dels moments més importants de l'artista musical". "Si bé les estrenes eren rellevants en el món del teatre o del cinema, passaven desapercebudes en la música", afegeix. Per a Pascual, la clau de l'èxit del festival ha estat haver creat "una marca singular" i haver entrat en "l'agenda dels artistes" catalans. Aquest any serà el que té programats més artistes –hi estrenen Sílvia Pérez Cruz, Joan Dausà , Els Amics de les Arts, Caïm Riba i Mariona Escoda, entre d'altres– i s'hi afegeix una àmplia programació al carrer.

La tria de Xavi Pascual

Prefereix no fer cap tria perquè "tots els concerts són únics per ser estrenes".

4.
Ibercamera

Música clàssica a Girona. Del 16 d'abril al 21 de maig

Varvara interpretara les variacions Golberg a Ibercamera Girona.

Des del 2008 Ibercamera Girona organitza, amb el suport institucional, una temporada de concerts de música clàssica d’un nivell excepcional a l’Auditori de Girona. La seva programació té un bon nombre d’abonats que, amb els seus gustos, orienten l’activitat. Ha posat Girona al circuit internacional de la música clàssica. La seva programació vol tenir un sentit, amb repertoris escollits i intèrprets capaços d’executar-los amb destresa i sensibilitat. També treballen per garantir l'accessibilitat i trencar la barrera de classe social i edat que hi ha en la clàssica. Els programadors destaquen que l’Auditori de Girona és un dels que té la millor acústica d’Europa.

La nostra tria

Variacions Goldberg de Bach a càrrec de la pianista Varvara. 12 de maig, 20 h. Auditori de Girona. De 14 a 58 €

5.
Festival Recòndit. Pla de l'Estany

Fontcoberta, Camós, Esponellà, Palol de Revardit, Crespià, Sant Miquel de Campmajor i Vilademuls. Del 10 d'abril al 3 de juliol

Actuació de Jo Jet i Maria Ribot durant l'edició del Festival Recòndit 2022 al castell d'Esponellà (Pla de l'Estany).

Nascut fa dos anys, el Recòndit és el festival més jove dels que organitza la promotora La Tornada, creada el 2018 pels creadors de la revista musical que porta el mateix nom, amb Pau Planas i Rocío Rodríguez al capdavant. "La revista va sortir el 2014 i va durar quatre anys, quan vam decidir fer un gir i continuar difonent i promovent la música en català però organitzant cicles musicals", explica Pau Planas. Amb el Recòndit, enguany han programat 24 actuacions en lloc de les set de l'edició anterior i amb un total de 32 artistes, molts d'ells de primer nivell, com Joan Miquel Oliver, Clara Peya, Quimi Portet, Manu Guix o Lluís Gavaldà. Els concerts es fan en vuit pobles del Pla de l'Estany de menys de 2.000 habitants. "Apostem per descentralitzar l’oferta cultural reivindicant el paper de les zones rurals en el món cultural –explica Planas–. Tots els concerts es fan a l’aire lliure i en espais molt triats per fer visible i posar en relleu l’entorn natural i patrimonial del Pla de l’Estany".

La tria de Pau Planas i Rocío Rodríguez

Joan Miquel Oliver. 2 d'abril, 12 h. Castell d'Esponellà. Gratuït

6.
Festival Castell de Peralada per Pasqua

Església del Carme de Peralada (Alt Empordà). Del 6 al 8 d'abril

Freddie de Tommaso, nova estrella del panorama operístic internacional.

Peralada és vi, restauració, golf, hoteleria, jocs d’atzar, golf, cotxes Hispano Suiza, una biblioteca d’incunables, glamour i, per descomptat, música i dansa clàssica. Aquest any inauguren una edició per Pasqua, amb Oriol Aguilar de director. El Festival, fundat el 1987, és el buc insígnia dels estius musicals de la Costa Brava i el recent anunci de crear un auditori fix demostra que continuen a l'avantguarda. Seran 6.624 m2 amb un pati de butaques a l'aire lliure (obra de Jordi Marcè Arquitectes) i un pressupost inicial de 4 milions d’euros. La platea podrà acollir 1.566 espectadors. “Volem que l'edifici respongui als estàndards excel·lència, qualitat i prestigi de la nostra oferta cultural. A més, aquestes noves instal·lacions serviran per augmentar l'impacte econòmic que genera el Festival al territori”, afirma Miguel Suqué Mateu, que, juntament amb els germans Isabel i Javier, impulsen el grup empresarial Peralada. El festival ja posa rumb al 40è aniversari, que vol ser sonat.

La tria d'Oriol Aguilar

Recital líric de Freddie de Tommaso. 8 d'abril, 19 h. Església del Carme de Peralada. De 55 a 75 €

7.
Festival Còmic

Figueres. Del 6 al 9 d'abril

Actuació del còmic Joseph Collard durant l'edició del 2022 del Festival Còmic de Figueres.

El Festival Còmic va néixer el 2008, impulsat per Xavier Valentí i Agustí Custey, dos activistes vinculats al món teatral, que van pensar que a Figueres hi havia espai per a un festival d’humor i el temps els ha donat la raó. En aquesta 16a edició s’incorpora un nou espai que és el Casino Menestral –el festival se celebra en diversos espais de la ciutat– i hi haurà un espectacle de clown a l’Hospital de Figueres. També es farà la tercera edició del #Llengot, un concurs de vídeos i mems humorístics en català per premiar el talent, amb un apartat pel públic en general i un altre per als instituts. Seran una vintena d’actuacions i activitats en tres dies, nou de les quals seran gratuïtes. Algunes són de primer nivell internacional com el neozelandès resident a Txèquia Trygve Wakenshaw o l’alemanya La Tanik, a més d’artistes catalans de primer ordre com La Ruïna, Modgi o El Soterrani, entre d’altres. D’uns anys ençà, el Festival Còmic se celebra per Setmana Santa.

La tria de Xavier Valentí i Agustí Custey

Nautilus, del còmic neozelandès Trygve Wakenshaw. 9 d'abril, 21 h. Sala La Cate, Figueres. 15 €

8.
Sismògraf

Olot. Del 13 al 16 d'abril

Imatge de 'Museum of the moon' de Luke Jerram, una de les propostes del Sismògraf d'Olot

A Olot, des de fa 15 anys, la primavera és sinònim de moviment. El Sismògraf va néixer el 2008 amb la intenció d'aglutinar al voltant del dia internacional de la dansa, el 29 d'abril, una programació específica de l'Ajuntament que no tenia gaire sortida durant l'any. Però fa dos anys el festival va decidir fer una “transformació” per deixar de ser un aparador per a programadors i companyies, i arrelar-se al territori: "Som un festival de moviment. No volem que ens diguin que som un festival de dansa", assenyala la directora artística, Tena Busquets i Costa, que ha posat al centre les "preocupacions de la majoria i també els artistes", com l'emergència climàtica. "Concebem el festival com un moment de trobar-nos i fer-nos preguntes des d'un punt de vista artístic", afegeix Busquets i Costa. L'esdeveniment s'ha convertit així en una de les festes majors de primavera de la Garrotxa, amb una programació per a tots els públics.

La tria de Tena Busquets

Banys de lluna. Del 13 al 15 d'abril, 20.30 h. Plaça de Braus, Olot. Gratuït

9.
Ítaca. Cultura i acció a l'Empordà

L'Escala, Palafrugell, Corçà, Gualta, La Pera, L'Estartit i Calella de Palafrugell. Del 18 abril al 2 de juliol

Actuació a la platja de l'Estartit durant el Festival Ítaca.

El Festival Ítaca va néixer fa onze anys a partir del festival Jazz Pera. “Diversos ajuntaments dels voltants em van demanar si es podien portar actuacions als seus municipis i obrir-lo a altres gèneres”, explica el seu director, Fran Arnau. Actualment, el festival se celebra a sis municipis: la Pera, Corçà, Gualta, Torroella de Montgrí-L’Estartit, l’Escala i Palafrugell. En total seran set actuacions amb disset artistes i el festival comença el 8 d’abril amb un concert gratuït de Lildami i Julieta a l’Escala i acaba el 2 de juliol a Calella de Palafrugell amb Delafé y las Flores Azules. Entre els noms destacats hi ha Albert Pla, La M.O.D.A., Renaldo & Clara, Els Catarres o Triquell, entre d’altres. L’Ítaca, però, és molt conegut pels concerts que fa a la Platja Gran de l’Estartit per Sant Joan, que acullen unes 12.000 persones. Enguany, els caps de cartell seran Vetusta Morla i Alizzz. L’any passat, els concerts de pagament van reunir uns 17.000 espectadors.

La tria de Fran Arnau

Vetusta Morla, La M.O.D.A, Triquell, Carmen 113 i Ryna DJ. 24 de juny, 20 h. Platja Gran, l'Estartit. 49 €

10.
Desemboca Rock'n'Roll Festival

Platja d'Aro (Baix Empordà). 29 i 30 d'abril

El Tolo actuarà al clàssic vermut del Festival Desemboca de Platja d'Aro.

Amb una aposta clara per la música underground, amb estils que van del rock'n'roll al garage, al punk, la psicodèlia o el rhythm'n'blues, el festival Desemboca arriba a la desena edició. Organitzat per l'Associació Arocinema amb el suport de l'Ajuntament de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, el festival avança les dates de celebració i estrena un espai, la Sala Font del Ferro de Castell d'Aro, que acollirà els concerts del dissabte 29 d'abril. Àlex Boix, d'Arocinema, explica que el festival vol omplir un cert buit: "Tenim, sobretot a la Costa Brava, grans festivals dedicats a la música del moment, però pocs centrats exclusivament a una música que ja no està tan de moda, la que gira a l'entorn del rock i el garage,  que té un públic fidel".  Tots els concerts són gratuïts, però cal reserva prèvia. El cartell aposta per bandes de l'Estat espanyol, com els gallecs Familia Caamagno o els andalusos La perra Blanco Trio, però també inclou artistes internacionals, com els italians Bee Bee Sea.

La tria d'Àlex Boix

El clàssic vermut a la platja amb El Tolo. 30 d'abril, 13 h. El Golfo, Platja d'Aro. Gratuït amb reserva d'entrada

11.
Festival Espurnes

Llagostera (Gironès). Del 5 al 13 de maig

Un dels concerts del festival Espurnes de Llagostera.

Nascut de la col·laboració entre l'entitat llagosterenca Sotrac i la promotora La Tornada, el Festival Espurnes es caracteritza per la seva estreta vinculació amb el territori: "A més d'artistes consolidats, el festival dona veu a músics locals", diu Pau Planas, de La Tornada, que afegeix que "l'esdeveniment busca la complicitat amb el teixit social i comercial de Llagostera". L'Espurnes inclou activitats per "visibilitzar i promoure el comerç local" i els establiments poden participar en accions de mecenatge del festival. També es busca la implicació dels alumnes de l'institut de Llagostera, que escullen una de les propostes de la programació. Aquest any han apostat per música electrònica i trap, amb Dj Xirgo i Emma Yuzz, que actuaran de franc la nit del dissabte 13 de maig al Parc de l'Estació de Llagostera. Al llarg del dia, als dos escenaris instal·lats en aquest espai hi hauran passat artistes com Mazoni, Sergi Carbonell, Jo Jet o Alba Morena.

La tria de Pau Planas

Zetak, artista de gran recorregut a Euskadi però difícil de sentir a Catalunya. 13 de maig. Parc de l'Estació, Llagostera. Gratuït

12.
Girona A Cappella

Girona. Durant Temps de Flors: del 12 al 21 de maig

Ple a plaça Independència durant el Festival Girona a Cappella de Temps de Flors.

Des de fa ja 68 anys que el Barri Vell de Girona s'omple de flors cada maig. I des del 2012 que també ho fa de música a cappella. El Festival Girona A Cappella és la banda sonora durant 10 dies del final de recorregut de molts turistes, curiosos i cada cop més aficionats a aquest gènere congregats a la plaça Independència. La proposta va néixer arran de l'afició de Pau Marquès, director d'aquest festival i també del Black Music Festival i l'Emergent, per la música a capella i perquè no hi havia que no hi havia cap mostra de referència a Catalunya. Es tracta d'un festival totalment gratuït però amb propostes de taquilla inversa per conservar el patrimoni com la del concert de la Capella Polifònica de Girona al monestir de Sant Daniel 17 de maig, 21 h) emmarcat en la jornada nocturna de Temps de Flors.

La tria de Pau Marquès

Els suecs Ringmasters, una de les millors formacions de Barbershop del món. Auditori, Girona. 20 de maig, 20 h. 24 euros.

13.
Festival Microclima

Camprodon (Ripollès). Del 20 de maig al 10 de juny

Edició del 2021 del Microclima a Beget.

Promogut per La Tornada amb la col·laboració de l'Ajuntament de Camprodon, el Festival Microclima celebra la seva sisena edició mantenint el seu esperit inicial: portar concerts de petit format a espais "amb encant" d'aquesta població i també al petit nucli de Beget, on cada any es fa un dels concerts del festival "amb l'objectiu de reivindicar-lo", diu Pau Planas, de La Tornada. L'estrena del festival serà amb Andreu Valor davant el Monestir de Sant Pere de Camprodon. A Beget hi actuarà Joan Miquel Oliver i, per tancar el festival, s'ha apostat per Lia Sampai, que actuarà als Jardins de Can Vincke.

La tria de Pau Planas

Mazoni, Anna Andreu i Hey Kid. 3 de juny, 18 h. Passeig Martistany, Camprodon. Gratuït amb reserva prèvia

14.
Festivalot

Girona. 28 i 29 de maig

Els concerts del Festivalot estan pensats per anar-hi amb nens i nenes.

Com neix un festival dedicat a les famílies com el Festivalot? Els Amics de les Arts feia temps que comprovaven que a la primera o segona fila dels seus concerts hi havia nens amb els seus pares donant-ho tot a l'inici però que s'acabaven adormint per les hores que es programaven. Aleshores van pensar: per què no facilitem la vida a aquestes famílies? Ho recorda Rita Peré, directora del Festivalot, que té entre mans ja una 9a edició amb els Catarres, Dr. Prats, Edu Prats i El Pot Petit de caps de cartell, però que busca enguany ser també una trobada de la cultura popular a l'espai "segur i tranquil" del parc de la Devesa amb la Fal·lera Gironina i els Gegants de La Bisbal. "La clau de l'èxit és escoltar molt el públic: renovar l'escolta", assenyala sobre el fet d'haver-se convertit ja en un referent a Catalunya per a la música amb família.

La tria de Rita Peré

Gegants i tallers de cultura popular amb El Foment de Girona. 29 i 29 de maig. La Devesa, Girona. Gratuït

15.
(A)phònica

Banyoles. Del 30 de juny al 2 de juliol

El cantant asturià Rodrigo Cuevas actua a l'edició del 2023 de l'(a)phònica de Banyoles.

Va néixer l’any 2004, quan Banyoles va ser nomenada Capital de la Cultura Catalana, sent la primera ciutat del país a tenir aquesta designació. I l’(a)phònica Festival de la Veu s’ha consolidat i aquesta serà la seva dinovena edició. Habitualment s’ha celebrat sempre pels volts de Sant Joan, però aquest any serà del 30 de juny al 2 de juliol. Com és habitual, seran tres dies dedicats amb propostes artístiques que combinen veus consagrades amb d'altres d'emergents. Per ara només hi ha confirmat el músic asturià Rodrigo Cuevas, que farà el primer concert de la seva nova gira, i en les pròximes setmanes s’anirà anunciant la resta de la programació. Hi haurà entre 20 i 30 actuacions i activitats repartides en diferents espais de Banyoles.

La nostra tria

Rodrigo Cuevas. 30 de juny, 20h. Estrella Damm Club Natació Banyoles. 21 €

stats