Mercat laboral

Xoc entre Ajuntament i Municipals a Girona: la manca d'efectius obliga a reorganitzar recorreguts i actes

El conflicte es remunta a anys enrere i les dues parts s'han emplaçat a arribar a un acord

2 min
Protesta d'agents de la policia local el mes passat disfressats d'esclaus de l'època romana.

Girona“Ens hem trobat una bomba a punt d’explotar”, diu Sergi Font, regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament de Girona, en referència al conflicte que enfronta des de fa alguns anys els darrers equips de govern de la ciutat i el col·lectiu de la Policia Municipal. El cap de setmana passat, el recorregut de la cavalcada de Reis es va haver d’escurçar perquè no hi havia prou agents per cobrir els talls de trànsit que calien per seguir el recorregut inicialment previst. Per a la cursa de Sant Silvestre va anar d’un pèl que no s’hagués de fer el mateix i hi havia un pla B, per si de cas. 

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

“Ens queixem per la manca d’efectius i per l’incompliment del pagament de la valoració dels llocs de treball”, diu Soraya García, portaveu del sindicat policial SIP-Fepol. “Amb la plantilla que tenim no s’arriben a cobrir com caldria tots els esdeveniments de Girona. I a més, l’anterior equip de govern es va comprometre a compensar l’augment salarial en vuit anys i només ens n’han pagat dos anys”, afegeix García.

Entendre’s com sigui

El mal ambient en el cos va començar a visibilitzar-se l’estiu del 2022 quan una bona part dels agents van decidir no prestar-se voluntaris per fer hores extres, la qual cosa va fer que ja l’anterior alcaldessa hagués d’obligar a treballar els agents per decret, com també ha fet l’actual alcalde, Lluc Salellas. “Quan ens vam reunir amb ells, la sensació és que tenien poques ganes d’arribar a un acord”, diu Font.  

Uns dies abans de Nadal, agents de la policia local van protestar a la plaça del Vi disfressats d’esclaus de l’època romana. “Entenem tots els mètodes de protesta, però algunes escenes no han ajudat a la imatge de la policia local” afegeix Font. “Però hem de negociar i entendre’ns per força ”, diu el regidor.

Agents de la policia local protestant pel conflicte laboral davant de l'edifici consistorial.

“Esclar que ens hem d’asseure a negociar i hem de construir llaços de confiança entre les dues parts –diu Garcia–. Aquest conflicte s’ha d’acabar ja perquè al final el perjudicat és el ciutadà”. Divendres està prevista la primera reunió.

La plantilla de la policia és de 156 agents, dels quals uns 125 estan al carrer i la resta fan altres tasques, com les administratives. La vigilància del consistori ja s’ha adjudicat a una empresa de seguretat privada, la qual cosa ha permès alliberar dos agents. “Un dels problemes és que el model policial de Girona és del 2010 i en catorze anys les circumstàncies i la ciutat han canviat molt”, diu Font, que afegeix que amb la plantilla actual s’està una mica per sobre de la recomanació de la UE. “Marca 1,44 agents per cada mil habitants i a Girona estem a 1,48”, conclou.

Expedient a Girona + Neta per no complir

L'Ajuntament de Girona ha obert un expedient a Girona + Neta, l'empresa concessionària del servei de neteja, per estudiar si s'escau sancionar-la. Entre el 22 de desembre i el 2 de gener l'empresa no va fer 304 serveis dels 1.298 que havia de fer, un 22% menys. El problema vindria del fet que l'empresa no va substituir els treballadors que van fer vacances per Nadal.

stats