Internacional 01/06/2021

200 nens segrestats per homes armats en una escola de Nigèria

Des del mes de desembre més de 700 estudiants han estat raptats en atacs armats a escoles i universitats del país

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
L'institut de ciència de Kankara, al nord-oest de Nigèria, després del segrest de centenars d'estudiants.

BarcelonaUn grup armat ha segrestat 200 estudiants d'una escola islàmica, Salihu Tanko, del nord de Nigèria. La policia intenta rastrejar la ruta que van fer els segrestadors amb els menors i un avió militar sobrevola la zona per intentar detectar-los. Aquest nou cas suma preocupació a l'onada de segrestos que té lloc a l'estat des del mes de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diumenge a la tarda homes armats que anaven en moto van atacar la ciutat de Tegina, a la zona de Rafi. Una persona va morir a trets durant l'atac i una segona va resultar greument ferida. Un portaveu de la policia estatal va explicar que els atacants "disparaven indistintament i segrestaven tants nens com podien". El propietari de l'escola, Abubakar Tegina, testimoni de l'atac, va dir en una entrevista a Reuters: "Personalment, vaig veure entre 20 i 25 motos amb gent molt armada. Van entrar a l'escola i se'n van anar amb prop de 150 o més estudiants". El portaveu del govern va explicar que 11 dels menors segrestats havien sigut alliberats poca estona després de l'atac perquè eren "massa petits i no podien caminar". Els fets van tenir lloc l'endemà que 14 estudiants, encara captius, que havien estat raptats el mes passat a la Universitat de Greenfield de Kaduna, l'estat veí, fossin alliberats.

El vicegovernador Ahmed Mohammed Kesto ha comunicat en una roda de premsa que el govern treballa per seguir el rastre dels segrestadors i que s'estan fent esforços per identificar-los. "No pagarem rescat als segrestadors. Estem intentant negociar per veure com podem recuperar-los amb seguretat", ha dit. El president Muhammadu Buhari ha condemnat els fets en declaracions públiques i ha instat les agències de seguretat a garantir l'alliberament immediat dels infants. Kesto ha informat que agents de policia han estat enviats a diverses escoles de la regió com a mesura preventiva i intensificada per garantir que els fets no es tornin a produir.

Segrestos massius incentivats pels diners

Des del mes de desembre més de 700 estudiants han estat raptats en atacs armats a escoles i universitats al nord de Nigèria. En tots, l'objectiu és aconseguir diners, exigint rescats, i influència política. El govern nega haver cedit a cap demanda dels segrestadors i, per tant, nega haver pagat cap rescat. Si bé, es dona per fet que sí que ho ha fet per alliberar ràpidament els hostatges i es critica que actuar d'aquesta manera només incentiva que hi hagi nous atacs.

L'onada de segrestos que fa mesos que dura va començar el 12 de desembre, quan 344 estudiants van ser raptats a l'Escola Secundària de Ciències del Govern, un internat situat a la ciutat de Kankara, a l'estat de Katsina. El grup jihadista Boko Haram va reivindicar l'atac, però més tard es va saber que en realitat els responsables eren un grup de bandits. Els joves van ser alliberats al cap de sis dies. Des d'aleshores no ha parat de créixer el nombre d'atacs d'aquestes característiques arreu de l'estat. 

Tots els casos, tot i ser perpetrats per bandits, segueixen el patró establert en el segrest que Boko Haram va dur a terme l'abril del 2014 a l'Escola Secundària de Chibok, a l'estat de Borno (a l'extrem nord-oriental de Nigèria). En aquella ocasió els jihadistes van raptar 276 nenes. Des de llavors algunes han sigut alliberades en diversos moments, però 112 de les víctimes encara continuen desaparegudes.

stats