Internacional 19/08/2021

Quasi 2.000 morts a Haití, on encara falta refugi, aigua i aliments

La tempesta tropical 'Grace' ha obligat a interrompre temporalment les tasques de recerca i rescat

ARA
2 min
Una casa destruïda a causa del terratrèmol a Camp-Perrin, Haití,

BarcelonaLa paciència comença a esgotar-se a la nació més pobra d'Amèrica Llatina. L'última xifra de morts pel terratrèmol de 7,2 graus que va assolar Haití dissabte passat supera ja els 1.941 i ja hi ha més de 9.900 ferits que esperen rebre assistència enmig del col·lapse que viuen els hospitals. Protecció Civil, l'organisme que coordina les operacions de recerca, s'ha vist obligat a aturar temporalment aquest dimecres unes tasques de rescat ja de per si complicades que s'han agreujat pel pas de la tempesta tropical Grace, que ha provocat esllavissades de terra i inundacions al sud-oest de l'illa, la regió més afectada pel sisme.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats haitianes calculen que el 40% de la població de la regió sud-oest, prop de 684.400 persones, requereixen ajuda humanitària urgent per falta de refugi, però el càlcul d'Unicef és fins i tot més alarmant: 1,2 milions de persones, inclosos uns 540.000 nens, necessiten urgentment refugi, aigua potable, atenció mèdica i aliments. Tot i això en un país de 4,4 milions de persones que ja es trobaven en situació d'inseguretat alimentària, segons dades de l'ONU.

Després de perdre casa seva –segons l'últim balanç, el terratrèmol ha destruït 60.759 habitatges–, milers de famílies van buscar refugi sota tendes improvisades amb pals de fusta i teles en un camp de la ciutat de Les Cayes. Ara els residents d'aquest camp que s'expandeix ràpidament demanen ajuda desesperadament per la falta d'aliments, medicaments, aigua potable i un veritable refugi, ja que les tendes no aguanten els 38 centímetres de pluja caiguda. Els treballadors assistencials ja han advertit sobre els riscos de malalties transmeses per l'aigua, com el còlera.

"Necessitem ajuda", va dir un pastor per la ràdio haitiana en nom dels centenars que acampen sobre terra molla des que el terratrèmol va destruir les seves cases. "En un país amb alts nivells de delictes violents, els residents s'han hagut d'organitzar per vigilar a la nit, parant especial atenció a la seguretat de les dones i les nenes", va afegir.

Amb l'últim recompte de víctimes, el sisme es converteix en el segon més mortífer dels últims 25 anys a Llatinoamèrica, només després del devastador terratrèmol del 2010 al mateix país caribeny, en què van morir prop de 300.000 persones.

stats