Carib
Internacional 16/08/2021

Cursa contrarellotge per portar ajuda mèdica als damnificats pel terratrèmol a Haití

El balanç s'eleva a almenys 1.297 morts i 5.000 ferits

ARA
2 min
Malalts en llits a fora dels centres hospitalaris de Les Cayes, col·lapsats pels ferits en el terratrèmol de dissabte.

BarcelonaL'aeroport de Port-au-Prince, la capital d'Haití, bull d'activitat aquest dilluns, en una cursa frenètica per enviar ajuda humanitària i material mèdic cap a la zona afectada pel potent terratrèmol de dissabte, Les Cayes. Tot i estar a poc menys de 200 quilòmetres de distància, cap a l'oest des de la capital, les organitzacions internacionals sobre el terreny temien que les bandes criminals instal·lades al llarg de la carretera que comunica les dues regions obstaculitzessin l'arribada de l'ajuda. Per això, enmig de les crides de l'ONU per crear "un corredor humanitari" per terra, els primers enviaments es feien aquest dilluns per via aèria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Metges i infermeres pujaven també als avions per anar a ajudar als hospitals de la regió afectada, totalment col·lapsats ja per la tragèdia. Fins aquest dilluns es comptabilitzaven almenys 1.297 morts i més de 5.000 ferits. A l'aeroport de Les Cayes, una filera d'ambulàncies hi arribava també per intentar evacuar alguns dels ferits a bord dels avions i fins i tot d'un helicòpter de la Guàrdia Costanera dels Estats Units que els ajudava a transportar-los cap a hospitals de la capital, segons Reuters. Però encara hi ha algunes zones remotes de la regió en què no s'ha pogut arribar i que probablement faran pujar el balanç de víctimes, ja que es tracta en molts casos de petits pobles amb edificacions molt fràgils construïdes en valls.

"Des d'aquest dilluns ens mourem molt més ràpid. Les provisions d'ajuda s'acceleraran i multiplicarem per deu els nostres esforços per arribar a tantes víctimes com sigui possible", deia a Twitter el primer ministre del país, Ariel Henry, que va prendre possessió també de la presidència el 20 de juliol passat, setmanes després de l'assassinat de l'anterior president, Jovenel Moïse. El caos polític al país ha esperonat els grups criminals que ara dominen el territori en bona part de les carreteres que connecten la capital i la zona damnificada per la catàstrofe.

I per acabar d'empitjorar la situació, el Centre Nacional d'Huracans preveia que aquest mateix dilluns es produïssin inundacions i esllavissades tant a la República Dominicana com a Haití a causa de la depressió tropical Grace. Les fortes pluges, els forts vents i les marejades ciclòniques podrien agreujar els danys causats pel terratrèmol i complicar els esforços de rescat i socors, alertava aquest dilluns l'Unicef.

"Les necessitats humanitàries a les zones afectades són greus, ja que s’han interromput els serveis essencials. Moltes persones necessiten atenció mèdica i aigua potable amb urgència. Els desplaçats necessiten refugi. Els infants que han sigut separats de les seves famílies enmig del caos necessiten protecció", alertava en un comunicat la directora executiva de l'Unicef, Henrietta Fore.

stats