El balanç de víctimes pel terratrèmol d'Haití ja supera el miler de morts

La situació és "dramàtica", segons el primer ministre Ariel Henry, després d'un sisme de la mateixa intensitat que el que el 2010 va provocar 300.000 morts

ARA
3 min
Un hotel completament destruït a la població haitiana de Cayes

La terra ha tornat a tremolar a Haití aquest dissabte i ho ha fet amb la mateixa magnitud 7 que l'any 2010 va deixar 300.000 víctimes mortals i un milió i mig de damnificats. A hores d'ara, s'han confirmat 1.297 víctimes mortals i 5.700 ferits en tot el país, segons les autoritats, però les reaccions internacionals, tant a nivell científic com polític, fan pensar en una tragèdia nacional que podria fins i tot anar acompanyada d'un tsunami. El primer ministre del país, Ariel Henry, ha declarat l'estat d'emergència i ja ha avançat que la situació a Haití és "dramàtica" després del terratrèmol. L'epicentre del sisme, que ha començat a 12 quilòmetres de la localitat de Saint-Louis du Sud, al sud del país, és un nou cop per al país més pobre d'Amèrica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les operacions preliminars de rescat van permetre rescatar amb vida un elevat nombre de ciutadans que havien quedat sepultats sota la runa, sobretot a Cayes, la ciutat més afectada pel sisme. Segons els primers recomptes oficials, hi ha 949 habitatges, set esglésies, dos hotels i tres escoles destruïdes, a les quals cal afegir 723 habitatges, tres ambulatoris, set escoles i una presó més que han quedat greument danyades. No obstant això, ni el port, ni l'aeroport ni les infraestructures de telecomunicacions haurien patit, en principi, desperfectes.

El sisme va generar set rèpliques amb magnitud superior a 4 en les quatre hores posteriors, informa Europa Press. Es va originar a les 08.29 (les 14.29 hora catalana), a prop de l'esmentada localitat de Saint-Louis du Sud, amb un hipocentre a deu quilòmetres de profunditat, d'acord amb l'informe de l'Institut Geològic dels Estats Units. Va ser aquest mateix organisme el que va emetre una alerta vermella davant la possibilitat d'un elevat nombre de víctimes. El president dels Estats Units, Joe Biden, va autoritzar el mateix dissabte una acció immediata per ajudar el país, i en va nomenar coordinadora Samantha Power, l'administradora de l'agència americana per al desenvolupament internacional.

Poc després del primer terratrèmol d'aquest dissabte, va tenir lloc una de les rèpliques d'intensitat 5 a 130 quilòmetres de la capital, Port-au-Prince, on s'han sentit les tremolors durant uns minuts, segons relaten els mitjans locals.

El país més pobre d'Amèrica és l'únic que presenta un índex de desenvolupament humà equiparable als pitjors països africans: amb 0,51 punts, és el 170è pitjor país de 193 en aquest rànquing que mesura el nivell de qualitat de vida en funció de la renda per càpita, el nivell d'educació del país i l'esperança de vida, entre altres factors. La República Dominicana, país amb el qual comparteix illa al Carib, ocupa el 88è lloc, i Cuba, a l'illa veïna, el 70è. Maleït pel tòpic que cada cert temps el defineix com el país de les desgràcies, Haití encara intenta esbrinar què va passar exactament amb el seu primer ministre, Jovenel Moise, que va ser assassinat a principis del mes de juliol.

Davant la por a una catàstrofe humana d'enormes conseqüències, diversos països ja s'han ofert a enviar ajuda. Per la seva banda, la Creu Roja ha establert un corredor humanitari amb ajuda no alimentària ja preparada per a 4.500 persones, segons un comunicat de l'organisme internacional. A més, també prepara nous paquets d'ajuda des del Panamà i altres indrets del Carib i destaca que, a banda del suport material, també caldrà reforçar el suport psicològic a les víctimes, moltes de les quals ja va patir el traume del terratrèmol del 2010.

Un grup de persones passeja per Los Cayos, poc després del terratrèmol

Més enllà dels Estats Units, el president dominicà, Luis Abinader, va expressar aquest dissabte a Twitter la seva "consternació" i ha ordenat contactes amb el govern haitià per coordinar les ajudes. En un principi, s'han descartat danys al país veí. Per la seva banda, el president de Xile, Sebastián Piñera, va lamentar que, "una vegada més", Haití s'hagi vist "copejat per l'adversitat", amb "grans danys" a la seva població i infraestructura. "Hem contactat amb les seves autoritats i estem preparant un enviament d'ajuda humanitària que, sens dubte, necessiten amb desesperació i urgència", va afegir. 

El seu homòleg bolivià, Luis Arce, va compartir també a Twitter un missatge de suport als "germans haitians" i ha ofert el seu condol pel previsible alt nombre de morts, així com una ràpida recuperació als ferits, si bé les autoritats del país del Carib encara estan avaluant l'abast exacte dels danys personals i materials. L'Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OIM) estima que hi ha 4,4 milions de ciutadans, més del 40% de la població, que necessiten ajuda per cobrir les seves necessitats bàsiques. 

stats