El president egipci veu les eleccions com un "èxit" que condueix a la democràcia

Al-Sissi s'atribueix la victòria a les presidencials amb un 93% dels vots. L'únic contricant del vencedor admet la derrota però denuncia la xifra de participació

El president interí d'Egipte, Adli Mansur, ha assegurat avui que les eleccions presidencials dels últims tres dies van ser "pacífiques, respectables i lliures d'irregularitats serioses", i per tant condueixen a "un futur democràtic". En un comunicat, Mansur va assenyalar que "el poble  egipci ha fet història de nou i ha donat un exemple" amb aquestes presidencials.

La campanya del candidat Abdel Fattah al-Sissi s'ha atribuït el triomf de les eleccions presidencials amb un 93% dels sufragis, mentre que el seu rival Hamdin Sabahi va aconseguir un 2,9% i la resta van ser vots nuls. De la seva banda, els Germans Musulmans ja han reaccionat assegurant que els resultats són "un cop dur contra els colpistes" i que anuncien la seva "caiguda imminent".

Per la seva banda, Sabahi ha admès la derrota però ha acusat a les institucions i als mitjans de comunicació d'haver-se aliat amb amb al-Sissi. En una roda de premsa, l'únic contrincant d'al-Sissi ha dit que no es pot donar cap mena de credibilitat a les xifres de participació.

Al-Sissi va rebre els vots de 23.461.513 d'egipcis, d'un total de 25.233.494 que van acudir a les urnes entre dilluns i dimecres, fet que situa la participació al 46,8%, segons les dades no oficials difoses per la campanya.

Sabahi -fundador de la Corrent Popular d'esquerres- va obtenir 736.268 sufragis, una xifra inferior a la de vots nuls, que va superar el milió, que correspon a un 4%.

La campanya també va oferir xifres sense comptar els vots invàlids, que mostren una victòria de prop del 97% per a al-Sissi.

Triomf en 27 províncies

L'exministre de Defensa ha triomfat a les 27 províncies d'Egipte, obtenint el major percentatge a la de Menufiya, amb un 98,6%.

La participació, de confirmar-se el 46%, seria inferior a la registrada a la segona volta de les presidencials del 2012, quan va superar el 50%.

No obstant això, en nombre de votants, al-Sissi hauria superat amb escreix a l'aleshores guanyador i ara deposat Mohamed Mursi, que va ser escollit per poc més de 13 milions de persones.

Les xifres més baixes de participació es van registrar a les províncies de Marsa Matruh i Al Fayum, amb 28,3 i 30,39% respectivament, i les més altes a Manufiya i Daqahliya, amb un 62 i 61%.

La Comissió Suprema Electoral va ampliar un dia la votació per afavorir una major participació, important per mostrar el suport real amb el que compta al-Sissi.

Un membre de la Comissió, el jutge Tarek Shebi, va assenyalar al diari estatal Al Ahram que al voltant de 23 milions de persones dels 54 milions amb dret a vot van acudir a les urnes.

Shebl també va explicar que s'espera que els resultats oficials siguin anunciats el pròxim diumenge o dilluns.

Les dades electorals difoses per Al Ahram coincideixen amb les de la campanya d'al-Sissi, a qui atorguen la victòria amb el 96% dels vots, sense comptar els nuls.

Reacció dels Germans Musulmans

Els Germans Musulmans han assegurat avui que un 90% dels egipcis ha boicotejat les eleccions, encara que les xifres de participació no oficials difoses la situen en un 46%.

Després d'abanderar l'abstenció per considerar les comicis il·legítims, la confraria ha assenyalat en un comunicat que aquestes dades de boicot suposen "una bufetada per al cop militar i un senyal de la caiguda imminent dels colpistes".

En el seu comunicat, els Germans Musulmans diuen que "amb un boicot del 90% en la sagnant votació, el poble egipci ha assestat un cop dur i humiliant als autors del cop d'Estat il·legítim i del seu full de ruta".

En la nota afirmen que "aquest és el principi del cop militar" i agraeix la "resistència i firmesa del poble egipci", en al·lusió al boicot i a les protestes dels seguidors de Mursi d'aquests mesos.

Segons la confraria, els colpistes "no tenen legitimitat ni popularitat", després que els egipcis rebutgessin les seves "demandes i amenaces" perquè votin.