Merkel reitera a Obama que "espiar els amics és totalment inacceptable"

Berlín convoca l'ambaixador nord-americà després de tenir indicis que Washington va punxar el mòbil personal de la cancellera durant anys

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit aquest dijous que "no és acceptable en absolut l'espionatge entre amics i aliats", fent referència a les sospites que els Estats Units han accedit al seu mòbil personal durant anys, un fet que va deixar clar al president nord-americà, Barack Obama, a qui va exigir dimecres en una conversa telefònica que recuperi la confiança perduda.

"Des que [al juny] vam parlar sobre l'Agència Nacional de Seguretat nord-americana (NSA), ho he deixat clar també al president Obama: espiar els amics és totalment inacceptable", ha assenyalat Merkel en arribar a la cimera de la Unió Europea a Brussel·les.

"Li vaig dir a ell al juny, quan va ser a Berlín, al juliol i també ahir [dimecres] durant una conversa telefònica", ha recalcat Merkel.

Berlín ha decidit aquest dijous, de la mateixa manera que va fer dilluns París, convocar l'ambaixador nord-americà a Alemanya per tractar l'assumpte de l'espionatge.

El setmanari alemany 'Der Spiegel' va informar ahir que el govern alemany sospitava que els serveis d'espionatge nord-americans havien espiat el mòbil de Merkel durant anys. Pocs minuts després Obama ho va negar a la cancellera alemanya, però Berlín continua tenint sospites. Està previst que aquest assumpte monopolitzi el Consell Europeu d'aquest dijous i divendres a Brussel·les. La Comissió Europea ja ha demanat als Vint-i-vuit que actuïn davant de l'espionatge.