Alemanya expulsa del país el cap de la CIA a l'ambaixada nord-americana de Berlín

La mesura respon als dos casos d'espionatge descoberts recentment i al silenci de Washington

El govern alemany ha decidit expulsar el màxim representant dels serveis secrets de l'ambaixada dels Estats Units a Berlín aquest dijous al migdia. La portaveu de la cancelleria alemanya, Steffen Seibert, ha explicat que la decisió d'acomiadar-lo s'ha pres arran de les recents investigacions, però també "pels mesos transcorreguts sense obtenir resposta sobre les activitats dels serveis secrets dels EUA a Alemanya". Malgrat això, la portaveu ha remarcat que l'executiu germànic segueix considerant "indispensable" la cooperació "estreta i de confiança" amb l'administració de Barack Obama.

També Angela Merkel ha comparegut en una roda de premsa en què ha instat a esperar la conclusió de les investigacions abans d'anunciar més mesures per part del seu executiu. La cancellera ha qualificat l'espionatge dels dos agents investigats, un des de dintre dels propis serveis secrets alemanys i l'altre des del ministeri de Defensa, com a "pèrdua d'energia". La cancellera alemanya considera innecessari espiar un aliat quan en l'actualitat hi ha altres "problemes enormes, com el terrorisme jihadista", ja que, en els temps posteriors a la Guerra Freda, el més important és mantenir "la confiança" entre socis.

Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Thomas de Maizière, ha explicat que, segons les primeres investigacions, els presumptes espies no haurien tingut accés a cap informació important. L'agent doble detingut la setmana passada hauria desviat 218 documents alemanys a la CIA, i encara no se sap quina informació hauria filtrat el segon espia des del ministeri de Defensa d'Alemanya.

Més continguts de