Internacional 02/06/2019

Algèria cancel·la les eleccions del 4 de juliol en què s'havia d'escollir el substitut de Bouteflika

La decisió suposa una victòria per a l'oposició però obre al país una crisi institucional

Ara
2 min
Milers de persones participen a la protesta contra el govern de transició, el passat 31 de maig

BarcelonaEl Consell Constitucional d’Algèria ha confirmat aquest diumenge la “impossibilitat” de celebrar eleccions presidencials el 4 de juliol, tal com s’havia anunciat. La cancel·lació suposa una victòria moral per a la societat civil, que des del mes de gener ha mantingut mobilitzacions multitudinàries a favor de la democratització del país i ha fet crides al boicot a les urnes a causa de la desconfiança en la transparència del procés. «No hi ha eleccions amb la banda ni amb 'le pouvoir'!», «Cap diàleg amb la banda ni amb 'le pouvoir'», cridaven durant la marxa del divendres passat els manifestants. Ni el Ramadà ha fet que els algerians abandonin el carrer per denunciar que els hereus del règim segueixen copant els alts càrrecs de poder dos mesos després de la dimissió forçada de l'octogenari dictador Abdelaziz Bouteflika.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per contra, la creu de la decisió judicial se l’emporta el nou home fort del país, el general Ahmed Gaïd Salah, un antic col·laborador de Bouteflika que el va forçar a plegar i que ha sigut el gran impulsor de les eleccions ara cancel·lades. Fa una setmana, en una compareixença televisada va assegurar que les eleccions eren el millor camí per superar la crisi política i evitar un buit constitucional.

Al carrer, les seves paraules han estat interpretades com un rentat de cara i dissabte hi va haver una gran manifestació per denunciar la mort a la presó de Kamel Edine Fekhar, defensor i activista de la causa amazic, que portava 50 dies en vaga de fam.

El Constitucional demana al president interí, Abdelkader Bensalah, que fixi una nova data per a les eleccions, però haurà d’afanyar-se perquè el termini legal acaba el 8 de juliol, quan es compleixen els 90 dies de transició que marca la carta magna.

Per a les eleccions del juliol només dos candidats –tots dos completament desconeguts per a la ciutadania– havien formalitzat les seves llistes dins del termini que va acabar el 25 de maig, però no han complert els requisits legals de signatures recollides i de presentació d'un certificat mèdic.

stats