Un incendi provocat deixa 33 morts en un estudi d’‘anime’

L’autor de l’atac al Japó és un home de 41 anys que està detingut

El Japó, considerat un dels països més segurs el món, va ser víctima ahir una de les seves pitjors massacres. La policia de Kyoto va confirmar que un home de 41 anys -del qual, en el tancament d’aquesta edició, no es coneixia la identitat- va incendiar la seu d’un conegut estudi d’animació de la ciutat de Kyoto, al centre del país, després de ruixar part de l’edifici amb un líquid altament inflamable. El foc resultant va matar almenys 33 persones, va deixar més d’una trentena de ferits i ja es considera l’incendi provocat més mortífer de les últimes tres dècades al país nipó.

Tal com va explicar la policia de la ciutat japonesa, l’atac va tenir lloc a les 10.30 del matí hora local -les 3.30 de la matinada a Catalunya-, quan l’home va accedir a la seu de Kyoto Animation i, després d’escampar líquid inflamable -suposadament gasolina-, va prendre foc a les instal·lacions al crit de “Moriu!” Després, i segons les mateixes autoritats, va provar d’escapar, però les ferides causades pel foc -als peus, el pit i la cara- l’hi van impedir i va caure al carrer, on el van capturar alguns treballadors de l’estudi. El suposat atacant va haver de ser hospitalitzat, i al centre hospitalari va admetre a la policia ser l’autor de la massacre. Malgrat això, a hores de tancar aquesta edició, es desconeixien els motius que l’haurien portat a fer-ho.

Al llarg de la jornada d’ahir, els mitjans nipons van recollir la veu de diversos testimonis que asseguraven haver presenciat part dels fets. Un d’ells va explicar a la televisió NHKque va veure el suposat culpable en una benzinera situada a 500 metres dels estudis d’animació sobre les deu del matí, és a dir, mitja hora abans de l’atac. Segons el seu relat, l’atacant va comprar 40 litres de gasolina que després hauria utilitzat per provocar les flames mortíferes. Gairebé una quarantena de camions de bombers es van desplaçar al lloc dels fets i, durant més de cinc hores, van haver de realitzar tasques de rescat a l’edifici, on en el moment de l’atac hi havia unes 70 persones treballant. A banda de la recepció i la planta baixa, el foc també va arribar a la primera planta i a la segona. Des de l’exterior de les instal·lacions els danys també eren visibles: de gairebé totes les finestres sortien columnes de fum negre.

“Avui hi ha hagut moltes víctimes en un fatal incendi provocat que ha tingut lloc a Kyoto. És tan horrorós que no tinc ni paraules. M’agradaria expressar el més profund condol a les víctimes. Els meus pensaments estan amb totes aquelles persones que han estat ferides i reso per la seva recuperació”, va dir el primer ministre del Japó, Shinzo Abe. La del mandatari nipó no va ser l’única mostra de suport a les víctimes. L’atac va desencadenar una onada de missatges de consternació -especialment a les xarxes socials- sota l’etiqueta #prayforKyoAni (pregueu per Kyoto Animation), que va acumular més de 170.000 tuits en poques hores.

Emblema de l’animació japonesa

I és que Kyoto Animation és un dels estudis d’animació més coneguts al país. Principalment, produeix pel·lícules i sèries que solen tenir molt bona rebuda entre el públic nipó. Algunes de les més conegudes són K-ON!! i Full Metal Panic. La majoria d’aquests productes es produïen a les instal·lacions que ahir van ser víctimes de l’incendi.

La marca, que va ser fundada el 1981 per Yoko Hatta i el seu marit, Hideaki Hatta, comptava amb prop de 160 treballadors. Una altra empresa del sector, Sentai Filmworks, ja va iniciar ahir una recaptació de fons per ajudar a “curar Kyoto Animation”.

Copyright The New York Times