Què sabem dels atacs de París?

Almenys 23 detinguts i 104 persones en arrest domiciliari a França. Un altre suïcida identificat en la investigació. Es confirma que un dels autors havia entrat a Grècia fa un mes. Continua la recerca i captura del germà d'un dels terroristes. Valls assegura que els atacs "es van planificar des de Síria"

A mesura que passen les hores es va esclarint la seqüència dels atemptats de divendres a París, que van deixar 129 morts i 352 ferits, i de la identitat i organització dels seus autors. Aquesta nit 23 persones han estat detingudes en 150 operacions policials arreu de França, en relació amb els atemptats, en el marc de l'estat d'emergència, amb centenars de policies mobilitzats a Grenoble, Tolosa, Lió, Lille i París. S'han decomissat 31 armes. A més a més, des que es van cometre els atacs, 104 persones estan sotmeses a arrest domiciliari. França ha viscut aquest dilluns un minut de silenci en homenatge a les víctimes. Al barri belga de Molenbeek hi ha hagut una operació polical per detenir Salah Abdeslan, sospitós de participar en els atacs. Els seus familiars que havien estat detinguts han estat posats en llibertat i l'operació s'ha tancat sense més detencions.

Els fets: què sabem de l'atemptat múltiple?

  • La seqüència dels atacs : En un espai de 40 minuts, a partir de les 21.20 h, tres equips de terroristes van atacar sis punts de la ciutat. Anaven armats amb fusells tipus Kalàixnikov i cinturons explosius idèntics. Tres homes es van immolar prop de l'Estadi de França a Saint Denis, mentre es jugava el partit de les seleccions franceses i alemanya amb 80.000 espectadors. Un vianant va morir i Hollande va ser evacuat de l'estadi. Paral·lelament hi va haver diversos atacs a París, per individus armats amb fusells d'assalt que circulaven en un Seat León negre: van matar a trets 39 persones en diversos bars i restaurants dels barris X i XI.  Després, un altre suïcida es va immolar davant d'un altre cafè i va causar un ferit greu. El tercer equip, que es movia en un Volkswagen Polo negre matriculat a Bèlgica, va arribar a la sala Bataclan i tres homes armats amb fusells van irrompre en ple concert de rock. Van prendre desenes d'ostatges, però alguns assistents van poder fugir. Van contactar amb la policia i van parlar de Síria i l'Iraq. Les forces especials van assaltar la sala: van matar un dels atacants i els altres dos es van fer explotar. El resultat va ser una massacre amb 89 morts. El balanç provisional és de 129 morts i 352 ferits, queden 26 víctimes pendents d'identificació. Set terroristes suïcides són morts. 
  • La identificació dels autors:
    • Escamot de la sala Bataclan: S'han identificat les restes d'un dels atacants de la discoteca: es tracta d' Ismail Omar Mostefaï, de 29 anys i nacionalitat francesa. Era pare de família i tenia antecedents per delictes comuns i una fitxa policial tipus "S" des de 2010 per radicalització: hauria estat a Síria entre la tardor del 2013 i la primavera del 2014.  Aquest dilluns s'ha identificat Samy Amimour, de 28 anys i de nacionalitat francesa, que ja havia estat interrogat per haver intentat viatjar al Iemen i estava sota seguiment judicial, però va desaparèixer la tardor del 2013. La seva família va denunciar que havia viatjat a Síria. També s'ha identificat Salah Abdeslan, de 26 anys i nacionalitat francesa però resident al barri belga de Molenbeek, que havia llogat el Polo negre a Brussel·les utilitzat al Bataclan i sobre el qual s'ha emès una ordre de detenció internacional. No se sap quin és el seu grau d'implicació en els atacs.
    • Escamot de l'estadi: També es coneix la identitat d'un dels suïcides de l'estadi, Bilal Hadfi, de 20 anys, de nacionalitat francesa i resident a Bèlgica, que segons 'The Washington Post' també havia combatut a Síria amb l'Estat Islàmic. Un altre dels suïcides de l'estadi portava un passaport sirià, amb el nom d'Ahmad Al-Mohammad, que podria fals. Les seves empremtes coincideixen amb les d'un home que va entrar a Grècia l'octubre del 2015.
    • Escamot dels atacs als restaurants: Ibrahim Abdeslan, germà gran de Salah Abdeslan, nascut el 1984 a Brussel·les, es va fer explotar davant la braseria Comptoir Voltaire. L'altre germà ha estat detingut a Bèlgica.
  • Qui va donar l'ordre?

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha assegurat aquest dilluns que l'atac múltiple "es va planificar des de Síria". Una font propera a la investigació ha explicat a l'agència Reuters que un ciutadà belga que es troba a Síria podria ser el cervell dels atemptats. Es tractaria d'Abdelhamid Abaaoud, un home de 27 anys també del barri de Molenbeek.