El líder de l'extrema dreta austríaca proposa un plebiscit per sortir de la UE

El candidat ultradretà austríac Norbert Hofer recolza aquesta mesura en cas que el Brexit faci que la UE es centralitzi o Turquia entri al grup

Norbert Hofer, candidat de l'extrema dreta a la presidència d' Àustria, ha indicat que promourà un referèndum sobre la permanència a la Unió Europea si hi ha una major centralització del bloc europeu després del Brexit: "Si la resposta al Brexit és la de fer una UE més centralitzada, amb parlaments nacionals sense poder i amb una Unió governada com un Estat, hauríem de celebrar un referèndum, perquè portaria a un canvi constitucional."

En unes declaracions a la BBC de cara a la votació del proper 4 de desembre, Hofer va dir que, si bé el bloc europeu és important per a Àustria, està a favor d'una "millor UE".

Si Hofer aconsegueix la victòria al desembre, serà el primer cap d'Estat de l'extrema dreta de la UE. Els comicis de desembre han estat convocats després que un tribunal d'Àustria donés el seu suport a una queixa sobre irregularitats en la votació per correu en les eleccions de maig, quan va guanyar per estret marge Alexander Van der Bellen.

En aquests moments e l Partit per la Llibertat, liderat per Hofer, lidera les enquestes, seguit pel Partit Social Demòcrata.

Islamofòbia com a argument per deixar la UE

Hofer, candidat del Partit de la Llibertat, insisteix en que que ningú ha de tenir por al seu lideratge, tot i que va arribar a afirmar que, tot i que els musulmans que viuen a Àustria formen part del país, l'" Islam no és part dels nostres valors."

Encara que ha assenyalat que votar per ell no significaria un suport a la sortida d'Àustria de la UE, Hofer esmenta dos factors que poden fer-li canviar d'opinió: la decisió sobre l' admissió de Turquia a la UE i la resposta del bloc europeu a la sortida del Regne Unit.

El partit que ell mateix representa també té socis a Holanda, on el seu líder, Geert Wilders ha hagut de passar pels tribunals per la mateixa islamofòbia que el seu company predica.