Internacional 13/05/2013

Boríssov, l'exguardaespatlles que controla el país més pobre de la UE

L'ex primer ministre búlgar, que va veure's obligat a dimitir al febrer per les protestes ciutadanes, ressuscita a les urnes. La baixa participació ha marcat les eleccions anticipades

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Boiko Boríssov, ex primer ministre de Bulgària i guanyador per la mínima en els darrers comicis

BarcelonaBomber, policia, guardaespatlles i entrenador de l'equip olímpic de karate. A Boiko Boríssov (Bankya, 1959) la vocació política li va venir tard, però no està disposat a deixar perdre l'estructura de poder que ha construït des del 2009, quan la seva formació, la conservadora i populista Ciutadans per al Desenvolupament Europeu de Bulgària (GERB), va arrasar a les urnes i va investir-lo primer ministre del país més pobre de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Forçat a dimitir al febrer per les protestes ciutadanes degut a l'alt preu de la llum, el GERB ha tornat a imposar-se en les eleccions anticipades celebrades diumenge. Però Boríssov es troba davant d'un Parlament totalment dividit on trobar el consens serà gairebé impossible.

"Ombres italianes i sobretot gregues es projecten sobre l'escena política de Bulgària", ja pronosticava dissabte a l'ARA el periodista Llibert Ferri. Els difícils resultats poden abocar el país, on la desafecció política ha arrelat els darrers anys, a unes noves eleccions legislatives.

Amb gairebé un 96% dels vots escrutats, la formació de Boríssov lidera amb un 30,71% per davant del Partit Socialista (BSP), amb un 27,02%. També entra al Parlament de Sofia el partit de la minoria turca DPS, amb un 10,59%, i l'ultranacionalista Attack −més proper a l'extrema dreta−, amb el 7,38% dels vots.

Un populista que va prometre combatre la corrupció

Si una cosa va fer sortir els búlgars al carrer els mesos de gener i febrer sota temperatures gèlides va ser l'elevat preu de la llum en un país on els salaris són d'un 300 euros mensuals i les pensions, d'uns 75 euros, però també el desencís davant un partit governant que havia promès combatre la corrupció i portar més transparència al país.

Segons Dimitar Bechev, cap de l'oficina búlgara del 'think tank' European Council of Foreign Relations, el govern Boríssov ha estat feble i "lligat als monopolis energètics i xarxes oligàrquiques, que no ha fet res per aturar la corrupció ni el nepotisme".

A finals d'abril va filtrar-se una gravació en què se sent Boríssov que discuteix sobre com subornar els mitjans de comunicació i com manipular una investigació sobre la corrupció. A més, feia comentaris ofensius de l'orientació sexual d'alguns magistrats i periodistes.

D'hereu de l'exrei Simeó a alcalde de Sofia

Nascut en un suburbi de la capital, Boríssov ha esgrimit sempre un llenguatge directe i popular que li ha forjat una imatge d'home honest, comunicatiu i treballador. Va entrar en política el 2001 de la mà de l'exrei Simeó Saxònia-Coburg, que el va convertir en adjunt del ministre de l'Interior, encarregat de combatre el crim organitzat. Però les seves verdaderes ambicions polítiques van sortir a la llum el 2005, quan va ser escollit diputat de la mà de Simeó. Poc després renunciaria a l'escó per presentar-se a l'alcaldia de Sofia, on arrasaria. El 2006 va crear el GERB, proeuropeista i liberal, que va guanyar amb comoditat tres anys més tard les generals.

Va ser llavors quan aquest ex cinturó negre de karate que havia estat guarda de seguretat del dictador comunista búlgar Tudor Jivkov va començar a traçar un imperi caigut en desgràcia que ha renascut de les centres en unes eleccions amb només un 53% de participació, la més baixa des de la caiguda del comunisme.

stats