AMENAÇA GLOBAL

Cap d’Any amb màxima alerta

Munic busca presumptes islamistes que es creu que intentaven atemptar

Les autoritats alemanyes investiguen alguns noms de presumptes terroristes després de l’amenaça islamista que va fer contenir la respiració a tot Munic per Cap d’Any. El president de la policia muniquesa, Hubertus Andrä, va confirmar ahir que s’estan analitzant les dades d’entre cinc i set sospitosos que provindrien de Síria i l’Iraq i que estarien vinculats a l’Estat Islàmic.

La capital bavaresa va activar totes les alarmes coincidint amb l’entrada del 2016 davant “els indicis molt concrets” de la planificació d’un atac suïcida. Les mesures de seguretat es van reforçar amb 550 policies i l’alerta va estar activa 12 hores, fins ahir al migidia. L’estació central de trens de Munic i la de Munic-Pasing es van desallotjar fins a les 3.30 hores i el trànsit ferroviari es va aturar parcialment. En una roda de premsa d’urgència convocada a les dues de la matinada, el ministre bavarès d’Interior, Joachim Herrmann, va confirmar que havia existit l’amenaça d’un atemptat suïcida, “concretament en les dues estacions cap a la mitjanit”.

A les 19.40 del 31 de desembre les autoritats berlineses van avisar la policia muniquesa que havien rebut indicis del possible atemptat a través d’uns serveis secrets estrangers, suposadament els francesos i els nord-americans. Amb tan poc marge, la policia va decidir fer sonar l’alarma de manera pública i a partir de les 22.50 hores va fer tuits d’advertència en diferents idiomes per aconsellar els ciutadans d’evitar les aglomeracions i informar sobre algunes mesures de seguretat preses per les autoritats.

L’actuació policial va ser, amb tot, calmada. A l’hora de tancar-se aquesta edició no hi havia hagut cap assalt o detenció. Més aviat es van voler activar mesures de prevenció davant l’amenaça terrorista imminent.

Precedents poc creïbles

En les últimes setmanes ja havien arribat a l’Oficina Federal d’Investigació Criminal avisos molts similars als de la primera nit del 2016 que havien sigut qualificats de més aviat “poc creïbles”. No obstant, en les últimes hores fonts dels serveis d’intel·ligència van avisar dels “indicis molt concrets d’un atemptat suïcida amb entre cinc i set terroristes de l’entorn de l’Estat Islàmic a Munic”, segons va explicar la policia local.

Aproximadament la meitat dels terroristes serien identificables amb noms i altres dades personals. Però Andrä va admetre que encara hi ha preguntes obertes, com per exemple saber si els sospitosos eren a Munic o en altres punts del país i com hi haurien arribat.

Tot i que durant la nit de Cap d’Any no es va poder confirmar cap dels indicis, el ministeri bavarès d’Interior va comparar la situació viscuda a Munic amb la del partit suspès entre Alemanya i Holanda a Hannover pocs dies després dels atemptats de París del novembre, quan l’estadi es va desallotjar per “raons de seguretat”.

“Les intensives investigacions i les mesures de control no han portat a cap conclusió”, va explicar Andrä, que va admetre que el risc d’atemptats a Munic és el mateix que abans de les informacions concretes rebudes la nit de Cap d’Any. “La policia muniquesa treballa intensament i amb més personal tant per aconseguir aclarir la situació com en les investigacions sobre els possibles terroristes”, va concloure Andrä.

Més continguts de