Escàndol als EUA pel tracte indigne als nens immigrants

Dimiteix el cap de l’agència duanera després de la denúncia de nens amuntegats i bruts en un centre federal

C.D. / Z.K.-Y./ 'THE NEW YORK TIMES'

El cap de l’agència de duanes i protecció de fronteres dels EUA, John Sanders, deixarà el seu càrrec a principis de juliol, segons es va saber ahir en un moment en què l’organisme s’enfronta a una onada d’indignació pública per com tracta els nens immigrants. La notícia de la renúncia es va produir ahir, poc després que fonts de la mateixa agència revelessin que més de 100 nens havien estat retornats al centre de la petita localitat de Clint (Texas) que havia destapat la polèmica, quan un grup d’advocats va denunciar les vergonyoses condicions en què hi mantenien els menors d’edat immigrants.

En aquell centre fronterer, els advocats denunciaven escenes de malaltia i brutícia en què criatures de 7 i 8 anys, molts d’ells amb la roba coberta de mocs i llàgrimes, cuidaven de nadons que acabaven de conèixer. Estaven tots tancats en espais saturats sense accés a una bona alimentació ni a roba neta o a sabó, segons la denúncia d’aquest grup d’advocats que va ser autoritzat a visitar les instal·lacions el 17 de juny com a resultat de l’ordre d’un jutge que investiga les condicions en què es manté els infants immigrants en edificis del govern federal. Al centre hi van trobar uns 250 nens i nenes en condicions molt precàries, que ja feia dues setmanes que malvivien sense les condicions mínimes d’higiene i confort, malgrat que amb la llei a la mà els menors només poden estar retinguts per la patrulla fronterera 72 hores. Al centre fins i tot hi van localitzar casos que superaven el mes de confinament. Els menors havien sigut separats de les seves famílies a l’arribar als Estats Units o bé són fills de mares adolescents -en aquests casos sí que estaven junts.

En la seva denúncia, els professionals relataven com nens de vuit anys es feien càrrec de nadons de tan sols mesos, als que no s’havia proporcionat ni tan sols bolquers, i molts es queixaven que els donaven poc menjar i per tant es despertaven de gana a mitja nit. Els nens malalts estaven en quarantena al centre de Clint i els investigadors no hi van poder parlar personalment.

L’informe dels advocats va desfermar una tempesta política i també d’indignació popular. En poques hores, molts ciutadans van respondre a les crides fetes per recollir diners i material de primera necessitat per donar-lo als menors, com bolquers, roba i raspalls de dents. “Seguim en marxa perquè no creiem que amb els traslladats a unes altres instal·lacions les condicions dels nens millorin”, es queixava Julie Lythcott-Haims, una resident a Califòrnia que conduïa un jeep blanc amb un grup d’activistes en direcció a Texas per participar en una concentració a Clint per denunciar les paupèrrimes condicions dels nens.

Arran de la denúncia, 249 dels nens que hi havia al centre de Clint havien estat traslladats a albergs de l’oficina de reassentament de refugiats, i un altre nombre indefinit havia estat enviats a una instal·lació temporal a El Paso. Però ahir mateix l’administració Trump va anunciar que un centenar de nens immigrants havien estat enviats al mateix centre. L’agència de fronteres, de fet, va negar les condicions denunciades pels advocats i va insistir que tots els nens acollits tenen accés a dutxes i roba.

El Congrés vota un paquet d’ajut
“Tenim una crisi humanitària i de seguretat a la frontera sud dels Estats Units, i la situació es torna cada vegada més terrible”, assegurava Evelyn Stauffer, portaveu de l’oficina de reassentament de refugiats del departament de Salut, que s’havia fet càrrec dels menors que van sortir del centre arran de la polèmica i els estava distribuint en centres temporals. La seva oficina demana 4.500 milions de dòlars per afrontar les despeses de l’acollida de tants nens immigrants en el sistema d’albergs: “No podem emfatitzar prou la urgència”.

Justament per satisfer aquesta petició i aprovar una partida d’ajuda humanitària de 4.500 milions treballaven ahir contra rellotge a la Cambra de Representants, on el Partit Demòcrata va haver de contenir una rebel·lió dins les seves pròpies files perquè la norma contingués requeriments molt clars i concrets de salut i seguretat per als nens immigrants detinguts a la frontera. Al tancament d’aquesta edició, semblava haver-se bastit un acord per tal que el text del projecte de llei incorporés requisits molt estrictes a les empreses que gestionen les instal·lacions que serveixen d’albergs temporals per a nens immigrants.

Copyright The New York Times

Més continguts de