Clinton confirma Tim Kaine com el seu candidat a vicepresident

El senador per Virgínia, de 53 anys, parla espanyol amb fluïdesa i defensa el lliure comerç, un control d'armes més estricte i el dret a l'avortament

La virtual candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton, ha fet bons la majoria de pronòstics i ha optat aquest dissabte pel senador Tim Kaine com el seu aspirant a la vicepresidència dels Estats Units. Kaine, de 58 anys, era el nom que havia destacat més en una llista d'almenys mitja dotzena de demòcrates ben posicionats per fer 'ticket' amb Clinton en la seva carrera presidencial, com la senadora progressista per Massachusetts, Elizabeth Warren, o el secretari de Treball, Thomas Pérez.

Kaine, però, era el favorit. Aquest legislador per Virgínia, de cara amable, parla un espanyol fluid i té una dilatada carrera política tant en política domèstica com en assumptes exteriors. "Estic encantada d'anunciar el meu company de fórmula, Tim Kaine, un home que ha dedicat la seva vida a lluitar pels altres", ha informat Clinton en un missatge al seu compte de Twitter.

L'anunci ha arribat entrada la nit de divendres, més tard del que s'esperava, una demora probablement causada per l'atemptat a Munic (Alemanya). Sobre Kaine, Clinton també ha afirmat que es tracta d'"un optimista implacable", que a més "creu que no hi ha cap problema que sigui irresoluble si es treballa per solucionar-lo". "'Honrado de ser el candidato a la vicepresidència de Hillary Clinton' #JuntosSePuede", li ha respost també a Twitter el mateix Kaine.

Clinton i Kaine faran el seu primer acte de campanya conjunt després d'oficialitzar la fórmula aquest dissabte al migdia a Miami (Florida), un estat que serà clau en les eleccions de novembre i que pot definir el futur president. L'acte es farà a la Universitat Internacional de Florida, una institució amb un 60% d'estudiants hispans en la qual Kaine tindrà l'oportunitat de posar a prova el seu domini de l'espanyol, que va aprendre a Hondures el 1980 i que parla amb fluïdesa.

Abans de ser senador, Kaine va començar en el món de la política com a regidor a Richmond (Virgínia) el 1995. El 1998 va ser triat alcalde d'aquesta localitat, el 2001 vicegovernador de Virgínia i el 2005 va arribar l'oficina de governador.

Els demòcrates presumeixen que mai ha perdut unes eleccions

Com a governador, Kaine va promoure un control d'armes més estricte després d'enfrontar el tiroteig de la universitat Virginia Tech, que va deixar 32 morts, cosa que li va ocasionar l'oposició de la poderosa Associació Nacional del Rifle, que precisament té la seu en aquest estat.

També va haver de fer front a la vigència de la pena de mort a Virgínia, el segon estat amb més execucions del país després de Texas, una pena davant la qual "moralment" s'oposa, però que durant el seu govern li va fer viure fins a onze execucions.

Amb una visió liberal de l'economia, Kaine s'ha mostrat tebi amb els poders de Wall Street i partidari dels tractats de lliure comerç, dues qüestions que, sorprenentment, han captat el major interès del votant en aquestes eleccions després que el senador Bernie Sanders en fes bandera en la seva campanya.

De fet, la crítica més gran que ha rebut aquest Kaine del Partit Republicà, que amb Donald Trump al capdavant també ha abraçat la bandera del proteccionisme, ha estat precisament aquesta, el seu suport als tractats de lliure comerç.

Encara que també ha rebut elogis: "Estic tractant de fer una llista amb les coses que odio de Tim Kaine. En blanc. L'enhorabona a un bon home i un bon amic", va dir el senador republicà per Arizona Jeff Flake, un dels que més s'oposa a Trump dins del seu propi partit.

Durant els seus anys de servei públic, Kaine, que és catòlic, ha defensat el dret de les dones a l'avortament i ha combatut els intents dels republicans de restringir-lo, tot i que ha confessat que ell no el practicaria pels seus principis religiosos.

L'elecció de Kaine –que no ha perdut mai unes eleccions– posa fi, pocs dies abans de la Convenció Nacional Demòcrata a Filadèlfia (Pennsilvània), en què Clinton i Kaine acceptaran, presumiblement, la nominació del seu partit per concórrer a les eleccions de novembre en què s'enfrontaran al magnat Donald Trump, i el seu candidat a la vicepresidència, el governador d'Indiana, Mike Pence.

Més continguts de