Una facció rebel de les FARC s'oposa a les converses de pau de Colòmbia

El grup considera que els problemes que van dur a la creació de la guerrilla no s'han solucionat i per això anima a d'altres faccions a mantenir-se units i no entregar les armes

Una facció de la guerrilla colombiana de les FARC (Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia) ha anunciat que no es desmobilitzarà ni entregarà les armes tot i que es firmi l'acord de pau amb el govern. Aquest és el primer senyal d'oposició a les converses de pau entre la guerrilla i el govern, i posa de manifest les dificultats que hi haurà perquè la pau sigui efectiva arreu del país.

El grup rebel, anomenat Primer Front Armando Ríos i ubicat al sud-est del país, ha fet pública la seva oposició al procés de pau dues setmanes després que el govern colombià anunciés que s'havia arribat a un acord d'alto al foc amb els líders de les FARC. "Hem decidit no desmobilitzar-nos i continuar la nostra lluita per aconseguir el poder pel poble, independentment de la decisió que prengui la resta de l'organització", van manifestar ahir.

Consideren que les converses de pau de Cuba del passat mes de juny no solucionen els problemes socials i econòmics que van portar a la creació de la guerrilla l'any 1964. En aquest sentit, la facció ha animat a d'altres grups rebels contraris a les converses de pau - que impliquen la dissolució de la guerrilla i l'entrega de les armes - a continuar units com a organització. 

"L'última oportunitat" per acabar amb més de 50 anys de conflicte

De moment, els líders de les FARC no han respost a les declaracions de la facció rebel, però no és descartable que més unitats es declarin contràries al procés de pau, que ja porta més de tres anys en marxa. Qui sí que ha reaccionat als guerrillers ha estat el president del país, Juan Manuel Santos, que ha deixat clar que l'acord de pau és "l'última oportunitat que tenen per canviar de vida". 

L'existència de faccions de les FARC contràries a l'acord amb el govern posa de manifest les dificultats que tindrà el país de construir una pau real després de 50 anys de conflicte, més de 260.000 morts i 7,9 milions de víctimes en total. 

 

Més continguts de