Turquia deté els líders del partit kurd

Les detencions s'emmarquen en una investigació per vincles amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Un cotxe bomba a Diyarbakir causa la mort a 9 persones

En una batuda policial a mitjanit, el govern turc ha detingut Selahattin Dermitas i Figen Yukesedag, els colíders del partit d’esquerres pro kurd HDP, tercera força al Parlament turc. També s'han arrestat 9 diputats més, en el que ja es considera l’ atac més greu contra l’oposició kurda des que va començar la purga després del cop d’estat del 15 de juliol.

Repressió a Turquia, per Carme ColominaImatges de televisió mostraven dirigents de l'HDP confrontats amb la policia. Entre ells el cap del grup parlamentari, Idris Baluken, cridava: “No em colpegis el cap! Represento centenars de milers de vots, no em podeu fer això!”.

Segons el ministeri d’Interior se’ls ha detingut per “no presentar-se als tribunals per respondre a les preguntes del fiscal i prendre’ls declaració”, després d’acumular diverses causes judicials en les quals se’ls acusa de presumptes vincles amb el grup armat PKK, considerat grup terrorista a Turquia. L’acusació es va poder dur a terme després que el maig del 2015 el govern retirés la immunitat parlamentària a 50 dels 59 diputats de la formació pro kurda, per poder investigar-los i encausar-los. Des de llavors el partit acumula més de 500 processos judicials, la majoria per “insults al president” o “propaganda a favor d’una organització terrorista”.

Interior també ha explicat que s’han emès ordres de cerca i detenció per a dos diputats més, Tugba Hezer Öztürk i Faysal Sariyildiz, que són a l’estranger. Aquesta setmana també van cancel·lar el passaport del parlamentari d’HDP Ferhat Encu, quan viatjava a Brussel·les per participar en un acte amb polítics europeus.

Internet deixa de funcionar

Poc després de les detencions Facebook, Twitter i WhatsApp han deixat de funcionar a tot el país per evitar que la gent sortís al carrer a protestar. La policia també ha registrat les oficines centrals del partit HDP a Ankara i, segons testimonis de mitjans locals, ha detingut un grup de manifestants que s’havia apropat a donar suport als polítics detinguts. L'HDP ha fet una crida a la comunitat internacional perquè “reaccioni davant el cop del règim d’Erdogan”.

Aquest matí un cotxe bomba ha matat 8 persones i n’ha ferit més de 100 a prop d’una comissaria de policia a Diyarbakir, la ciutat de majoria kurda més gran del país. El primer ministre, Binali Yildirim, ha acusat el PKK de ser al darrere de l’atac i ha anunciat que un membre de la guerrilla també ha mort en l’explosió.

“No tenim por de ser processats, encara que la justícia és l’últim que es troba en els tribunals a Turquia”, deia Dermitas en un comunicat la setmana passada. “Insistirem en la via política fins al final. Un govern sa aplanarà el camí per al diàleg”, afegia.

El rerefons de l'ofensiva kurda

La setmana passada els coalcaldes de Diyarbakir també van ser detinguts i almenys 180 alcaldes i 300 regidors de formacions kurdes segueixen empresonats per presumptes vincles amb el PKK. Alhora, més de 30 ajuntaments han sigut intervinguts pel govern.

La purga posterior al cop d’estat ha silenciat també els mitjans de comunicació kurds. Mitjançant decrets emparats en l’estat d’emergència el govern ha tancat desenes de diaris pro kurds, entre els quals l’agència de notícies Diha i el diari 'Azadiya Welat', l’únic disponible en llengua kurda.

L’estiu del 2015 les negociacions de pau entre el govern i el PKK es van trencar i en els últims mesos de conflicte han mort més de 2.000 persones, de les quals més del 30% eren civils. El partit HDP creu que Erdogan ho aprofita per desacreditar-los, tractar-los de terroristes i fer-los fora del Parlament sense haver d’il·legalitzar el partit.

La cap de la diplomàcia de la UE, Federica Mogherini, ha expressat la seva "preocupació extrema" per aquests fets.

La UE ha convocat una reunió dels ambaixadors dels seus països amb representació a Ankara per analitzar la situació.

Més continguts de