França
Internacional 11/12/2011

Dominique de Villepin es presentarà a les eleccions presidencials franceses

L'ex-primer ministre va crear el partit República Solidària per disputar l'espai de centredreta a Sarkozy. Les enquestes no li donen més d'un 1% d'intenció de vot

Afp
1 min
Dominique de Villepin / AFP

ParisDominique de Villepin, ex-primer ministre de França, ha anunciat aquest diumenge a la cadena de televisió TF1 que ha decidit presentar-se a les eleccions presidencials franceses de l'any vinent perquè "està preocupat per la situació del país" i vol una proposta que se situï "per sobre dels partits".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De Villepin va fundar el partit República Solidària el 2010 per disputar l'espai de centredreta francès al seu rival, el president Nicolas Sarkozy.

Sobre les raons que l'han portat a presentar-se, De Villepin ha dit que sent "com molts francesos, que França està humiliada quan pateix la llei dels partits i la dels mercats".

L'exministre d'afers exteriors, que el 2004 es va oposar a la guerra a l'Iraq, va mostrar-se disposat, amb la creació del nou partit, a disputar-li el lloc al líder de la UMP.

Al febrer va ser absolt del cas Clearstream, on va comparèixer acusat d'intentar malmetre la carrera política de Sarkozy el 2004, quan aquest era un ministre emergent, a base d'emparar la falsificació d'unes comprometedores llistes bancàries. El cas va fer pública la relació d'odi entre els dos polítics.

El candidat ha afirmat que "ha deixat enrere el rancor" en la seva relació amb l'actual president, tot i que poc abans no s'ha estat d'assenyalar que durant més de sis anys se l'havia intentat apartar de la política.

De Villepin ja havia deixat entreveure la seva intenció de ser candidat a la presidència i les enquestes no li donen més d'un 1% d'intenció de vo.

stats