Un Erdogan enfortit a la guerra de Síria avança un any i mig les eleccions

Els comicis se celebraran sota l'estat d'emergència, ampliat tres mesos

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha anunciat aquest dimecres que avança un any i mig les eleccions parlamentàries i presidencials, previstes per al novembre del 2019 i que finalment se celebraran el 24 de juny. La victòria militar a la ciutat siriana d'Afrin ha insuflat ànims al sentiment nacionalista turc que el president vol aprofitar.

Tot i que l'oposició portava temps advertint que Erdogan planificava avançar les eleccions, el govern sempre havia negat la possibilitat i havia promès que exhauriria el termini, però per sorpresa i en una roda de premsa envoltat de banderes turques, el president ha suggerit a la comissió electoral que comenci "immediatament" a preparar els comicis.

Involució democràtica un any després del cop fallit

Recep Tayyip Erdogan, de 64 anys, és president de Turquia des del 2014, amb la majoria absoluta del seu partit, i abans ja va ser primer ministre, del 2003 al 2014.

Les eleccions es faran sota l'estat d'emergència que Erdogan va declarar després del fallit cop d'estat del juliol del 2016 perquè també avui el Parlament ha aprovat ampliar-lo a tres mesos. El Partit Republicà Popular (CHP), principal formació de l'oposició, ha reclamat que s'aixequin les mesures restrictives, que han deixat Turquia com un país sense llibertats. Arran de la sublevació, sufocada en poques hores per l'exèrcit, Erdogan va promoure el canvi de Constitució per concentrar plens poders, tot i que va guanyar per una lleugera majoria. 

Més continguts de