Publicitat
Publicitat

Filipines es prepara per un nou supertifó

Es creu que la tempesta tocarà terra diumenge a la zona que encara es recupera del tifó Haiya de 2013 i que ha estat evacuada

El supertifó Hagupit, amb vents sostinguts de 287 quilòmetres per hora i ràfegues de fins a 351, va seguir guanyant força avui mentre s'acosta a la regió central de Filipines, la mateixa que fa un any va quedar assolada pel tifó Haiya.

La tempesta, de 700 quilòmetres de diàmetre, es mou ara a una velocitat de 13 quilòmetres per hora, segons el Centre d'Alerta de Tifons de la marina nord-americana, per la qual cosa es creu que tocarà terra diumenge que ve a la zona que encara es recupera del pas del Haiya.

Hagupit, descrit per l'Agència Meteorològica del Japó com un tifó "violent", ha portat a l'evacuació massiva a les illes de Leyte i de Samar, les zones que es preveuen es veuran més afectades i les que més van patir la violència de la tempesta fa un any.

En Tacloban, van morir gairebé la meitat de les 6.300 víctimes de Haiya, va començar l'evacuació d'unes 78.000 persones, encara que molts dels centres d'evacuació encara no han estat restaurats, ha informat el diari "Inquirer".

Entre els evacuats es troben les 1.700 famílies que l'any passat es van quedar sense llar i segueixen en els habitatges temporals construïdes pel Govern.

Mentre que l'Ajuntament de Tacloban assegura que està preparant més de 31.000 paquets d'aliments, els residents de la ciutat també han acudit en massa als supermercats i han buidat les seves prestatges en previsió que la ciutat quedi de nou completament destruïda.

Ahir, les autoritats van suspendre les classes i tancar les oficines públiques a gran part del país davant la proximitat de Hagupit.

D'altra banda, les Forces Armades i el servei de guardacostes han estat posats en alerta, igual que les agències governamentals implicades en la resposta a les catàstrofes naturals i equips d'urgència de la Creu Roja.

Es preveu que Hagupit afecti 4,5 milions de persones quan entri a l'arxipèlag filipí, segons càlculs de l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris.

Les autoritats s'esforcen aquests dies a subratllar la possibilitat d'una pujada de la marea del mar que podria arribar als 4 metres, un fenomen que va ser el culpable de gran nombre de morts amb el pas Haiya.

També han alertat del risc d'inundacions i riuades causades per les copioses precipitacions que acompanyen el supertifó, esllavissades i allaus de terra i arbres, pals, teulades i qualsevol altre material arrossegat pels vents huracanats.

Entre 15 i 20 tifons visiten tots els anys Filipines durant la temporada plujosa, que comença generalment al juny i conclou al novembre.

L'any passat, Haiya, un dels més potents de la història, va causar 6.300 morts, més de 1.000 desapareguts i 14 milions de damnificats.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT