BRASIL
Internacional 12/03/2016

La Fiscalia demana presó preventiva per a Lula da Silva

L’expresident podria entrar al govern per ser aforat

Joaquim Piera
2 min
L’expresident del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, aquest dimecres  en una trobada amb senadors a Brasília.

Sao PauloA Luiz Inácio Lula da Silva se li multipliquen els fronts judicials per la relació amb el Petrolão, el cas de corrupció de Petrobras. Fa vuit dies la policia federal va escorcollar la seva residència i el va arrestar durant unes hores per fer-lo declarar per força en el context de l’operació Lava Jato, que condueix el jutge federal Sérgio Moro. Ara, el ministeri públic de São Paulo demana presó preventiva per a l’expresident, una petició que serà analitzada per un tribunal local en una data encara indeterminada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els fiscals paulistes argumenten la decisió, no només perquè hi ha “evidències” que Lula hauria rebut fons de Petrobras, sinó també per les contundents declaracions que ha realitzat els últims dies. “L’expresident ha atemptat contra l’ordre públic en no respectar les institucions que componen el sistema de justícia”, asseguren. La fiscalia indica que hi ha perill que Lula acabi inflamant la població contra les investigacions obertes. A més, creuen que “l’evasió és extremadament senzilla”. La fiscalia també aprofita com a argument la visita que Dilma Rousseff va fer a Lula, “una persona que no ocupa cap càrrec públic”.

Aquest és un factor clau. Precisament, la multiplicació dels processos judicials contra Lula està provocant que el Partit dels Treballadors (PT) s’estigui plantejant la possibilitat que l’exsindicalista entri a forma a part de l’executiu de Rousseff, una decisió que comptaria amb el suport de la mateixa presidenta. S’està buscant la fórmula perquè la força i el carisma de Lula, que seria ministre, no l’acabi eclipsant a ella. Sent aforat, Lula podria frenar les acusacions d’enriquiment procedent de fons desviats de la petrolera estatal, ja que hauria de ser jutjat pel Suprem Tribunal Federal (STF).

Mobilització al carrer

La petició dels fiscals paulistes, presentada dijous en roda de premsa, arriba tres dies abans de les manifestacions organitzades diumenge a tot el país a favor de l’impeachment a la presidenta Rousseff i en suport a les investigacions contra Lula. Les xarxes socials bullen en un país polaritzat des de les últimes presidencials. S’espera que les concentracions siguin multitudinàries, principalment al sud-est del país, la regió més rica i on ara mateix el PT té menys suports. São Paulo serà un cop més l’epicentre de les protestes, que reuniran des de l’extrema dreta i l’elit blanca fins al tradicional votant anti PT que conformen la classe mitjana-alta i aquells sectors desencisats que van sortir de la pobresa i que actualment més estan patint la crisi.

La pressió del carrer, que es tenyirà de verd i de groc, determinarà en bona mesura l’èxit del procés d’ impeachment, que, després d’estar tres mesos congelat, ha tornat a agafar impuls coincidint amb les denúncies contra Lula.

L’entorn de l’expresident considera que les actuacions de la fiscalia, tant la federal com la de São Paulo, es deuen a finalitats polítiques. Els defensors d’aquesta teoria creuen que el ministeri públic pretén escalfar el carrer, forçar la sortida de Dilma Rousseff i condemnar Lula per evitar que es presenti a les presidencials de 2018 -que és tant la seva intenció com la del mateix PT.

stats