Gorbatxov demana a Putin i Trump que a Hamburg segueixin el seu exemple

Proposa que impulsin una relació bilateral entre Rússia i els Estats Units

L'exlíder soviètic Mikhaïl Gorbatxov ha demanat al president de Rússia, Vladímir Putin, i al seu homòleg nord-americà, Donald Trump, que donin un impuls a les relacions bilaterals entre els dos països, de la mateixa manera que ell va fer a la cimera de Reykjavík amb el llavors mandatari dels Estats Units,  Ronald Reagan.

"Cal que ara els líders [de Rússia i els Estats Units] donin un impuls a les relacions, com va passar el 1986", ha declarar l'expresident de l'antiga Unió Soviètica en referència a aquella mítica cimera. També ha destacat que aquest esforç s'ha de fer "en tot tipus de qüestions, i no només en alguns punts". "S'ha de posar tot sobre la taula i restablir el mecanisme de cooperació", ha insistit el pare de la ' perestroika'.

Gorbatxov ha lamentat que Putin i Trump hagin tardat tant a reunir-se. Els dos mandataris es trobaran per primer cop aquest divendres a Hamburg, coincidint amb la celebració de la cimera del G-20.

"S'ha perdut molt de temps que cal recuperar per tal de restablir la confiança", ha explicat. En aquest sentit, Gorbatxov ha recordat que l'entorn de Reagan tampoc veia amb bons ulls la seva primera reunió amb el líder soviètic, que va tenir lloc a Ginebra el 1985. "Assessors de Reagan no el volien deixar assistir a la cita a Ginebra, però ell no es va deixar influir per les pressions", ha destacat.

El Kremlin ha informat que espera que la reunió entre Putin i Trump serveixi per restablir un "diàleg de treball, vital per al món".

Més continguts de