La Guàrdia Nacional mexicana escampa la por entre els migrants

Les ONG temen que els 'coyotes' busquin noves rutes més perilloses per arribar als Estats Units

Maya Averbuch / Kirk Semple / 'THE NEW YORK TIMES'

La família Aguilar s'havia estat preparant des del febrer per emigrar cap al nord. Per fer-ho, va demanar un préstec de 2.600 dòlars per poder fer l'avançament al contrabandista que els facilitaria el camí i a mitjan de juny van tancar casa seva, al nord de Guatemala. 

Però a l'arribar a la frontera de Guatemala amb Mèxic, el contrabandista els va donar males notícies: era massa arriscat intentar travessar-la. Després de l'acord entre les autoritats mexicanes i els Estats Units per reduir la migració hi ha massa policia i militars desplegats per tot arreu a canvi que Washington no imposi els temibles aranzels als productes mexicans. Tot i que el govern del president Manuel Andrés López Obrador va anunciar que desplegaria 6.000 efectius de la Guàrdia Nacional, de moment només se n'ha mobilitzat el 40%, tot i que també hi ha més militars. 

No obstant això, l'increment de la presència militar ja ha afectat el flux de persones que fan servir aquesta frontera històricament molt porosa, i ha omplert de por els que volen fer el salt als Estats Units i els 'coyotes' que participen en el contraban.

La 'presó' de criatures migrants a la frontera dels Estats Units

"No sabem res, si aquest canvi és definitiu o només temporal", diu Juan Alberto Aguilar, de 27 anys, que va emprendre el viatge amb la seva dona i la seva filla de tres anys. La família estava asseguda, desanimada, a la plaça central de Nentón (poble proper a la frontera guatemalenca-mexicana), tot esperant una camioneta que els portaria als tres de tornada a casa.

A Ciudad Hidalgo, poble mexicà de Chiapas, al sud-oest de la frontera, els comerciants confirmen que hi ha menys gent de fora que para als seus negocis des d'inici de juny, quan Mèxic va començar a blindar la seva frontera. En aquesta zona la majoria dels clients són guatemalencs que travessen fins a Mèxic per comprar productes per vendre'ls al seu país i travessen en barques el riu Suchiate per evitar el pas fronterer oficial i estalviar-se els aranzels.

"La gent té por de venir perquè temen que el govern arribi a prendre'ls la mercaderia", explica la Mary, comerciant a Ciudad Hidalgo que va demanar no fer públic el seu cognom per por de represàlies de les autoritats. "Vivim d'aquest comerç, mengem gràcies a aquest comerç", es lamenta. A Nentón, la Silvia Avaja, propietària d'una botiga de 30 anys, explica que travessa la frontera cada tres mesos per proveir-se de productes com sabó, desodorant i pasta de dents. Ara, amb el nou panorama, no ho té tan clar, i més després d'haver sentit que les autoritats mexicanes confisquen les compres que s'han fet al mercat negre. "Em plantejo no anar-hi més", afirma Avaja.

Esperar una oportunitat millor

 

No obstant això, l'efecte del desplegament l'han sentit sobretot les persones migrants que travessen la frontera sense autorització i ara veuen Mèxic com un obstacle impenetrable. És el cas del Jonathan, de 28 anys i estudiant seminarista de Nicaragua, que explica que fuig de la persecució del govern de Daniel Ortega i les amenaces de mort que va rebre per haver participat en les protestes de l'any passat en contra del règim. Primer va intentar quedar-se a Costa Rica però allà tampoc no va trobar la pau que buscava i ara vol arribar a Mèxic i d'allà anar cap als Estats Units. "Mai vaig pensar que seria així", diu el Jonathan, que es planteja la possibilitat de sol·licitar asil directament a Mèxic. Defensors dels drets dels migrants assenyalen que aquesta és l'opció de molts centreamericans.

Les ONG auguren que, si bé ara el flux migratori disminuirà a curt termini, amb el temps recuperarà la xifra dels últims temps, ja que segurament els migrants buscaran noves rutes per camins remots i perillosos, fet que augmentarà el risc de ser víctimes de delictes. "Serà com quan [Donald] Trump va arribar a president, que la taxa de migració va disminuir uns mesos, però després es va disparar altra vegada", afirma David Tobasura, consultor en matèria migratòria a Chiapas per a l'American Friends Service Committee. "Això no aturarà la migració. Segurament d'aquí unes setmanes o mesos augmentarà. Serà igual que abans", vaticina.

Més continguts de