Hollande i Merkel es conjuren per la pau a l'est d'Ucraïna

França i Alemanya llancen un nou pla per aturar el conflicte bèl·lic amb una entrevista amb el president ucraïnès a Kíev

El president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han llançat aquest dijous a Kíev un nou pla de pau per l'est d'Ucraïna que, tot i reconèixer l'avenç dels prorussos sobre el terreny, garanteix el respecte a la integritat territorial del país.

Els dos mandataris s'han reunit a Kíev amb el president ucraïnès, Petró Poroixenko, i divendres seran a Moscou per presentar la iniciativa al president rus, Vladímir Putin.

Com que els separatistes han guanyat terreny aquests últims mesos, el nou pla preveu reconèixer els avenços com a condició prèvia a un alto el foc. Com a contrapartida, els prorussos s'han de comprometre en mantenir la integritat territorial d'Ucraïna, segons els primers detalls que s'han conegut del pla.

Els líders de França i Alemanya han decidit fer el pas davant el col·lapse de la divisa ucraïnesa, que ha perdut prop d'un terç del seu valor i ha deixat el país a un pas de la fallida. Kíev està negociant un rescat amb el Fons Monetari Internacional però la continuïtat de la guerra, malgrat l'alto el foc vigent, fa difícil que es concedeixi cap crèdit.

A més, Ucraïna fa front a una recrudescència dels combats, amb les forces pro-russes fent-se fortes a un corredor ferroviari que fins ara controlaven les tropes ucraïneses.

En vigílies de la visita a Moscou, el Kremlin ha afirmat que espera que les converses amb Merkel i Hollande siguin "constructives".

Trobada amb Kerry

Poroixenko s'ha entrevistat també aquest dijous amb el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, que ha exigit a Rússia que retiri el seu suport als rebels prorussos de Donetsk i Lugansk.

"Hem parlat amb el president Poroixenko sobre la gran amenaça que afronta Ucraïna i concretament sobre el fet que Rússia continua la seva agressió a l'est", ha dit Kerry.

"No tenim intenció d'entrar en conflicte amb Rússia. Ningú ho vol, ni el president Poroixenko, ni el president dels EUA, ni la UE. No es tracta d'això", ha afegit.

Però al mateix temps Kerry ha subratllat que "no podem tancar els ulls als tancs russos que creuen la frontera d'Ucraïna, no podem tancar els ulls als combatents russos que amb uniformes sense insígnies també creuen la frontera i donen suport als separatistes, tot i les promeses que es van fer als acords de Minsk sobre l'alto el foc".