ÀSIA

Una marxa a Hong Kong a favor de la llibertat desafia el control de Pequín

6.000 persones han sortit al carrer en defensa de la llibertat d’expressió i en suport dels cinc llibreters de l’antiga colònia britànica detinguts

Hong Kong torna a plantar cara i desafia el ferri règim de Pequín. Unes 6.000 persones han sortit aquest dissabte al carrer en defensa de la llibertat d’expressió i en suport dels cinc llibreters de l’antiga colònia britànica detinguts pel règim per haver-se atrevit a publicar llibres contraris al Partit Comunista i al president, Xi Jinping. Al capdavant de la marxa s'ha situat Lam Wing-kee, un dels llibreters afectats, que ha estat vuit mesos detingut i sota estricta vigilància d’agents xinesos i que ha volgut donar la cara per denunciar que el govern de Pequín pretén reduir les llibertats de Hong Kong. Al seu costat els manifestants cridaven a favor de l’obertura democràtica, en un ambient que recordava l’anomenada revolució dels paraigües que fa gairebé dos anys va esclatar de manera similar al moviment nord-americà 'Occupy Wall Street'.

“Les meves més sinceres felicitacions al Partit Comunista pel premi al millor guió i la millor direcció”, es podia llegir en una de les pancartes en referència a les detencions il·legals de Pequín dels cinc llibreters i a la seva reaparició en públic fent declaracions inculpatòries. Lam assegura que són confessions forçades.

Publicacions contra el règim

El llibreter ha aclarit que les autoritats el van deixar lliure amb la condició que els aportés un disc dur amb les dades personals dels clients de la seva llibreria, que estava especialitzada en llibres que relaten, amb més o menys credibilitat, sòrdids detalls de la vida dels dirigents comunistes, d’escàndols sexuals o corrupció. Pequín l'acusaria d’haver enviat llibres a la Xina continental, on regeix la censura total, però Lam es defensa argumentant que a Hong Kong hi ha una llei especial que protegeix la llibertat d’expressió i matisa que si, malgrat tot, hagués comès algun delicte, existeixen altres vies legals per processar-lo.

Dels cinc propietaris de llibreries detinguts, tan sols en queda un privat de llibertat. Es tracta de Gui Minhai, que compta amb passaport suec, si bé té vetades les visites de diplomàtics d’aquest país. Un altre dels alliberats, Lee Po, ha volgut  marcar distàncies amb Lam negant que li hagués dit que havia estat segrestat, tal com aquest va assegurar. El govern xinès manté que els llibreters van anar al continent a col·laborar en una investigació de les autoritats per la seva pròpia voluntat.

Més continguts de