OFENSIVA A LA FRANJA

Atacs a Gaza tot i l’acord per allargar 5 dies la treva

Hamàs i Israel es donen més temps mentre sobre el terreny continua el foc creuat

Després d’una altra jornada de molta tensió i de reunions maratonianes al Caire, el govern israelià i les faccions palestines van acordar ahir a la nit renovar la treva que estava en vigor des de dilluns per cinc dies més. La notícia va arribar quan faltaven només 30 minuts perquè expirés l’alto el foc. Finalment, les dues parts van acceptar la proposta dels mediadors egipcis per donar un marge més ampli a les negociacions, que tenen com a objectiu arribar a un acord definitiu que posi fi a la guerra de Gaza, iniciada la primera setmana de juliol. Malgrat això, les hostilitats han continuat.

L'exèrcit israelià va reprendre ahir a la nit els atacs contra la franja en resposta al llançament de coets cap a Israel, segons va informar en un comunicat. "L'Exèrcit continua en alerta i manté un alt nivell d'estat de preparació tant amb capacitats defensives com ofensives amb l'objectiu d'abordar l'agressió renovada i respondrà immediatament a qualsevol amenaça a Israel", va exposar la institució. A primera hora d'aquest matí, l'exèrcit hebreu ha bombardejat diversos punts del nord de la franja.

En una nota anterior, l'exèrcit hebreu acusava les milícies palestines de violar l'alto el foc pactat per les parts amb el llançament de coets des de la Franja. Les forces armades van assegurar que dos coets disparats des de Gaza havien caigut al Consell Regional d'Eshkol, mentre que un altre va ser interceptat sobre l'àrea de Netivot, on almenys en van caure dos. Un altre va impactar a la zona de Sdot Negev, sumant-se a dos projectils llançats anteriorment contra Ashqelon, a les proximitats de la franja. En total, va notificar l'exèrcit hebreu, vuit coets han estat disparats en les últimes hores.

Segons la ràdio israeliana, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va ordenar a les seves tropes obrir foc sobre Gaza en resposta al llançament de coets.

De moment cap grup armat palestí ha reclamat l'autoria dels llançaments i abans de la mitjanit Sami Abu Zuhri, portaveu del braç armat de Hamàs, les 'Brigades de Azzedím Al Kassam', va desmentir en una nota de premsa que el grup fos responsable dels llançaments.

Discrepàncies pel bloqueig

Segons havien filtrat a la premsa fonts palestines abans de l’última reunió, un dels grans esculls per a l’acord era que Hamàs exigia un aixecament total i immediat al bloqueig de Gaza, però el govern hebreu només estava disposat a alleugerir-lo de manera progressiva. A més, Tel Aviv pretenia mantenir les restriccions a l’entrada d’acer i ciment, ja que es podrien usar per elaborar coets i construir túnels que penetrin en territori israelià.

Un altre dels principals punts de discrepància era que els israelians condicionaven la construcció d’un port i un aeroport a Gaza a la desmilitarització de la franja, una petició que les milícies de Hamàs i la Jihad Islàmica rebutjaven categòricament. A més, l’executiu de Netanyahu exigia que Hamàs retornés els cadàvers de dos soldats israelians morts en combat.

En canvi, semblava que hi havia un principi d’acord en altres assumptes, com l’ampliació a 19 quilòmetres de la zona costanera a què poden accedir els pescadors palestins; l’enviament per part de l’Autoritat Palestina dels sous retardats dels funcionaris de Gaza, un territori controlat per Hamàs des del 2007, i l’alliberament de 26 palestins presos a Israel des d’abans dels Acords de Pau d’Oslo, l’any 1993.

Mentre al Caire es vivia una intensa jornada de negociacions, tot i la treva, a Gaza el conflicte va provocar la mort de sis persones més en esclatar un míssil israelià quan un equip d’experts en explosius de la franja intentaven desactivar-lo. En l’accident van morir tres dels enginyers, el periodista italià Simone Camilli, de l’agència AP, i el seu traductor palestí, Ali Shehad Abu Afash. A més, ahir van morir tres palestins més que ja estaven en estat crític abans de la treva. Amb aquestes morts, el nombre total de víctimes ja s’acosta als 2.000 morts palestins i als 67 israelians, gairebé tots soldats.