Qui és Jimmy Morales, el nou president de Guatemala?

Ha estat el candidat més votat de la història de la democràcia al país

El comediant de religió evangèlica Jimmy Morales ha guanyat les eleccions presidencials a Guatemala. Amb un resultat històric (68,62% dels vots), l’excèntric representant de centredreta ha arrasat la seva rival socialdemòcrata, Sandra Torres (31,38%), i s’ha convertit en el desè president del país.

Morales, llicenciat en administració d’empreses però conegut per la seva faceta de còmic a la televisió, on ha treballat durant 14 anys, ja va ser la gran revelació als primers sondejos d’abril i als comicis generals del 6 de setembre.

Capitalitzava a la perfecció la desconfiança en la  classe política i el rebuig general a la corrupció. Des de la cúpula empresarial, asseguren que cada any 2.600 dòlars i el 30% del pressupost del país se’n van en corrupció.

Realitat i ficció

La falta d’experiència i els diversos estirabots de campanya, com proposar el repartiment de telèfons mòbils entre els menors o col·locar un GPS als professors per garantir que assisteixen a classe, no han estat un problema. “Guatemala no és una comèdia”, s’havia arribat a queixar Torres. A Morales, quan assumeixi el càrrec, l’espera un país amb la meitat de nens de menys de 5 anys afectats per desnutrició i hospitals desproveïts de medicines.

Quan diumenge va acudir a les urnes, ho va fer vestit amb una camiseta de la selecció nacional de futbol i va dir que està preparat per servir el país, però que no es refiava de guanyar: “No hi compto. Des de nen em van ensenyar que els regals s’obren a les dotze de la nit i si Déu em dóna el privilegi de servir ho faré”, va declarar l’ara polític de 46 anys.

Poc després, l’ultranacionalista afirmava que no té compromisos amb ningú, “només amb Déu i la població”. La formació teològica i conservadora li ha donat el suport de sectors militars.