Internacional 12/08/2014

L'OMS empara èticament l'ús de medicaments experimentals en l'epidèmia d'Ebola

Experts internacional justifiquen l'administració si el pacient hi està d'acord

Europa Press
3 min
Un soldat controla el pas de ciutadans després que Libèria decretés l'estat d'alerta. REUTERS

GinebraExperts mèdics de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha conclòs que és "ètic" utilitzar medicaments experimentals, l'eficàcia i efectes adversos dels quals encara no han estat contrastats, per "prevenir" i tallar l'actual brot d'Ebola, que ha acabat amb la vida de més d'un miler de persones a l'Àfrica occidental.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La conclusió arriba el mateix dia de la mort del sacerdot espanyol Miguel Pajares, infectat pel virus a Libèria i repatriat a Madrid la setmana passada. Des de diumenge, el capellà de l'ordre de Sant Joan de Déu rebia el ZMapp, un medicament que desenvolupa un laboratori californià amb col·laboració econòmica de l'exèrcit dels Estats Units, que només ha estat testat amb micos i que també se subministra als dos voluntaris nord-americans traslladats des de l'Àfrica fins a Atlanta i que, segons fonts mèdiques, evolucionen favorablement.

"En les circumstàncies concretes d'aquest brot i tenint en compte que certes condicions es compleixen, l'equip ha arribat al consens que és ètic oferir tractaments no provats, amb una eficàcia i uns efectes adversos encara desconeguts, com a potencial tractament o mesura de prevenció", ha assegurat el grup d'experts mèdics de l'OMS.

Tot i això, els experts han subratllat que l'aplicació d'aquests tractaments experimentals ha de seguir una sèrie de "criteris ètics", entre els quals s'inclou la "transparència" sobre la naturalesa del medicament, el consentiment informat, la llibertat d'elecció, la confidencialitat, el respecte a la persona, la preservació de la dignitat i la implicació de la comunitat.

En un comunicat emès després de la reunió d'aquest grup d'experts, l'OMS ha deixat clar que un tractament experimental o una vacuna contra l'Ebola seria "un potencial actiu" en la lluita contra aquest virus mortal.

Després d'afirmar que els últims anys hi ha hagut "resultats prometedors" en medicaments contra l'Ebola, han admès que aquests medicaments "encara no han estat avaluats en termes de seguretat i d'eficàcia en éssers humans".

Per aquest motiu, l'OMS va decidir reunir aquest dilluns aquest grup d'experts perquè estudiés les implicacions ètiques del possible ús de tractaments experimentals per tallar l'Ebola. La seva conclusió és que és "ètic" l'ús d'aquests tractaments sempre que es realitzi seguint uns clars "criteris ètics", que comporten que el pacient estigui plenament informat del medicament que se li subministrarà i que la seva eficàcia i els seus efectes adversos no estan contrastats.

Una obligació moral

En aquest sentit, el grup d'experts consultat per l'agència de les Nacions Unides subratlla que, en utilitzar aquests medicaments experimentals contra el brot d'Ebola, existeix una "obligació moral" de recopilar i compartir totes les dades sobre el tractament i els seus efectes, inclosos els de medicaments subministrats per a un "ús compassiu".

"Hi ha hagut un acord unànime que hi ha un deure moral d'avaluar aquestes intervencions, de tractament o de prevenció, amb les millors proves mèdiques, ateses les circumstàncies, per investigar definitivament la seva seguretat i eficàcia o aportar proves per prohibir-ne l'ús. Les avaluacions actuals haurien de guiar les intervencions", ha explicat.

A manera de conclusió, el grup d'experts de l'OMS ha advocat per sotmetre a una "anàlisi detallada" i a "discussió" les formes de recopilar les dades sobre l'ús d'aquests medicaments mentre "continuen els esforços per donar una atenció òptima als malalts".També s'han d'estudiar els "criteris ètics" que justifiquen que es prioritzi l'ús d'un medicament experimental i els que han d'aplicar-se per aconseguir "una distribució justa" d'aquests tractaments entre les comunitats i països afectats.

stats