Societat 12/08/2014

Mor a Madrid el religiós espanyol infectat d'Ebola, Miguel Pajares

"El virus se l'havia menjat per tot arreu", assenyala una font hospitalària. El seu cos serà incinerat, d'acord amb el protocol en aquests casos

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Imatge extreta d’un vídeo de Miguel Pajares, facilitada per la Fundación Juan Ciudad.

MadridFa només deu dies la mort del director de l'hospital catòlic Saint Joseph de Monròvia, Patrick Nshamdze, va fer saltar totes les alarmes dins l'orde de Sant Joan de Déu. El virus d'Ebola havia contagiat bona part del personal del centre a la capital de Libèria. El 5 d'agost, l'ONG de la institució confirmava que el missioner espanyol Miguel Pajares, dues germanes més i un missioner també estaven contagiats. Llançaven un crit d'alerta perquè estaven confinats al centre a càrrec de només un infermer voluntari.

Però la resposta no ha arribat a temps per al religiós. Ha estat una batalla contra rellotge de vuit dies en què l'Ebola ha consumit tant els que es van haver de quedar a la zona infectada com qui en va poder fugir.

Dissabte moria a Libèria la religiosa congolesa Chantal Pascaline i dilluns el germà de Sant Joan Déu George Combey. El govern espanyol no havia acceptat el seu trasllat a Espanya en la repatriació de Pajares i la germana d'origen guineà Juliana Bonoha, que no està infectada pel virus però té passaport espanyol. Però ni la repatriació exprés duta a terme per l'Estat ni el sèrum experimental importat dels Estats Units han pogut salvar la vida del sacerdot, que ha mort aquest matí de dimarts a l'Hospital Carlos III de Madrid, on estava ingressat des de dijous passat, quan es va convertir en el primer infectat d'Ebola que entrava a Europa.

L'orde de Sant Joan de Déu, a la qual pertanyia Pajares, ha donat les gràcies en un comunicat per "totes les mostres de suport rebudes", i ha agraït la tasca desenvolupada pels professionals de l'hospital que han atès el religiós espanyol. L'organització ha dit que no farà més declaracions.

Consumit per l'Ebola

Segons una font hospitalària propera al cas, el missioner estava consumit pel virus, "se l'havia menjat per tot arreu". Pajares ha patit entre les tres i quatre de la matinada una parada respiratòria. Ha estat llavors quan una junta de metges ha decidit mantenir-lo sedat sense intubar-lo. "I ha estat llavors quan ha començat el declivi", ha afegit la mateixa font a l'agència Efe.

El capellà tenia un ronyó malament, de fet ja no orinava, patia també tifus, tenia problemes cardíacs i "havia perdut totes les defenses". "La salvació de la seva vida no era possible", ha lamentat.

Incineració sense autòpsia

D'acord amb el protocol establert en aquests casos, Pajares ha de ser incinerat perquè en cap cas es puguin escampar els fluids infectats. A més, no es pot realitzar cap autòpsia ni procediment de preparació del cos del difunt. El fèretre ha d'estar segellat i el trasllat del cos s'ha de fer d'acord amb el reglament de la Policia Sanitària Mortuòria.

stats