L'ONU imposa més sancions a Corea del Nord

Es limitarà l'exportació de recursos que el règim utilitza per finançar programes armamentístics i es prenen noves mesures contra alts funcionaris i empreses del país.

L'ONU ha aprovat una resolució que imposa noves sancions contra Corea del Nord en resposta a les últimes provocacions del país asiàtic. El passat mes de gener va realitzar  un assaig nuclear i el mes de febrer va transcendir que preparava tecnologia per un sistema de míssils transcontinental.

El Consell de Seguretat ha aprovat per unanimitat la resolució 2.270 que han preparat conjuntament els Estats Units i la Xina, aquest últim aliat del règim de Pyongyang. Les sancions, que s'afegeixen a les que ja va aprovar l'ONU el 2006 contra Corea del Nord, volen evitar que el país destini més fons als programes armamentístics, entre ells el programa nuclear. La mesura segueix l'estratègia que les potències occidentals van aplicar a l'Iran i que els va dur a abandonar el seu programa nuclear.

Per això entre les sancions de la resolució aprovada s'hi inclou la prohibició a l'exportació de recursos que el règim utilitza per finançar programes armamentístics i la importació de combustible per l'aviació. A banda, les noves sancions impliquen la inspecció de totes les mercaderies que entrin i surtin a Corea del Nord. També s'han afegit a la llista negra de les Nacions Unides a funcionaris del règim i a empreses del país, inclosos bancs importants que utilitzen els seus dirigents. Corea del Nord també tindrà prohibit, a partir d'ara, importar i exportar armes i certs productes de luxe

Esperant la reacció de Pyongyang

Segons Samantha Power, ambaixadora dels Estats Units a l'ONU, les noves sancions tenen com objectiu principal els alts funcionaris del règim i no els seus ciutadans, que ja pateixen una severa pobresa. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon ha instat a Pyongyang a "tornar a complir amb les seves obligacions internacionals".

Dimecres a la tarda el govern nord-coreà encara no havia reaccionat la resolució presa pel Consell de Seguretat. Un portaveu de la Casa Blanca ha dit que no tenen massa clar com Corea del Nord respondrà les noves sancions imposades al país.