L'ONU tanca l'aixeta del petroli a Corea del Nord

La Xina i Rússia eviten un tancament total però Washington imposa restriccions del 89%

Més mà dura contra les proves balístiques de Corea del Nord. El Consell de Seguretat de l'ONU ha imposat aquest divendres noves sancions a Pyongyang en resposta a l'assaig amb un míssil intercontinental a finals de novembre, en un altre missatge que la comunitat internacional no pensa deixar passar-ne ni una al règim de Kim Jong-un.
La resolució ha obtingut la unanimitat dels 15 països amb representació i suposa que el país asiàtic veurà com se li redueix en un 89% l'accés a gasolina, dièsel i altres derivats del petroli. La duresa del text proposat pels Estats Units ha quedat a última hora suavitzada perquè ni la Xina ni Rússia estaven disposats a acatar la voluntat de tallar totalment el subministrament. La restricció suposa a la pràctica deixar d'enviar 500.000 barrils cada any a Corea del Sud.
A més, el text aprovat inclou provisions segons les quals el Consell de Seguretat es compromet a retallar encara més el subministrament de petroli al règim comunista en cas que tiri endavant nous assajos amb míssils balístics intercontinentals.

En el debat de la resolució Washington també ha aconseguit aprovar el requeriment als països membres d'expulsar els treballadors nord-americans en un termini màxim de dos anys.  Segons els càlculs nord-americans, gairebé 100.000 nord-coreans viuen fora del país, majoritàriament a la Xina i Rússia, i envien cada any remeses que per al govern nord-coreà suposen més de 500 milions de dòlars a l'any.

[GRÀFIC] L'arsenal nord-coreà

"Pyongyang ha triat el camí de l'aïllament", ha defensat immediatament després del vot l'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Nikki Haley, que ha su bratllat que la resolució mostra que la comunitat internacional seguirà responent a les "accions agressives" de Kim amb sancions sense precedents.

L'objectiu dels càstigs, insisteixen els promotors de la mesura, és dificultar a les autoritats nord-coreanes el finançament dels seus programes armamentístics i nuclears per forçar-lo a negociar.  Per a França, la resolució busca "canviar els càlculs del règim" i enviar-li una "clara advertència" que ha d'abandonar "el perillós camí" que ha triat d'amenaçar amb una ofensiva nuclear, ha afirmat el representant francès , François Delattre.

Aquest any, l'ONU ha endurit en diverses ocasions les sancions contra Corea del Nord com a forma de respondre a l'augment dels assajos nuclears i amb míssils per part del règim.  Els càstigs d'avui arriben en resposta a l' assaig dut a terme per Corea del Nord a finals de novembre, quan va provar el seu míssil balístic intercontinental més avançat.  Segons Pyongyang i nombrosos experts, el projectil seria capaç d'arribar a tot el territori continental dels Estats Units.