'L'hora de la pau a Colòmbia', al Planeta del dissabte

El procés de pau endegat fa quatre anys pel govern colombià i les FARC acabaria amb 50 anys de conflicte

El procés de pau de Colòmbia no s'enllestirà el divendres sant, com s'havia anunciat, però s'espera que ofereixi resultats aviat. Aquest dissabte el 'Planeta' analitza els punts claus d'un acord innovador que ha d'acabar amb 50 anys de violència al país llatinoamericà

"De la taula de negociacions a la construcció de la pau" és un anàlisi de Rafael Grasa, el president de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) sobre les claus de l'acord que les FARC i el govern colombià estan ultimant a l'Havana. 

A "Víctimes al centre", Gonzalo Sánchez, director del Centre Nacional de Memòria Històrica de Colòmbia, relata el cas d'un grup de víctimes de les FARC que es va mobilitzar amb l'objectiu d'aconseguir un reconeixement per part dels perpetradors.

La periodista Marta Rodríguez entrevista a Luz Maria Bernal, la fundadora de les "Madres de Soacha", un col·lectiu constituït per mares de joves presumptament executats extraoficialment per l'exèrcit per investigar i obtenir el reconeixement dels assassinats dels seus fills. 

A "Un estat d'esquena al poble" Ivan M.Garcia entra en el debat de si la guerrilla de les FARC s'ha fet forta en zones de Colòmbia on l'estat no hi ha tingut prou presència. En molts casos la presència ha estat sobretot militar o paramilitar i ha mancat serveis socials que cobreixin les necessitats bàsiques de la població.

"Innovador i genuí" és un anàlisi de Vicenç Fisas, el director de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB, que entra a valorar el funcionament de les negociacions de pau entre Colòmbia i les FARC, destacant que alguns dels seus aspectes són innovadors i estan ben dissenyats.

Més continguts de