Llum verda per desbloquejar l'ajut humanitari de rus per a Ucraïna

La Creu Roja es farà càrrec de les 2.000 tones que hi ha als 262 camions

Moscou i Kíev han arribat a un acord que permetria l'entrada de l'ajuda humanitària russa a l'est d'Ucraïna , segons ha informat Pascal Cuttat, responsable del comitè internacional de Creu Roja , l'organisme encarregat d'assumir la distribució de la càrrega .

Ucraïna , Rússia i la Creu Roja havien entaulat fins ara un diàleg de sords a tres bandes que tenia retingut més de 2.000 tones d'ajuda humanitària russa al pas fronterer amb Donetsk , al costat rus , sense que pogués avançar cap a territori ucraïnès.
La desconfiança del govern de Kíev que el Kremlin amagués d'altres intencions més bèl·liques han tingut retinguts els 260 camions russos.

" La Creu Roja es farà càrrec de l'ajuda humanitària ( russa ) " , ha anunciat el president ucraïnès , Petró Poroshenko , però els membres del seu govern , que han de revisar i certificar la càrrega del comboi , es negaven a fer-ho abans de que l'organització internacional assumís la seva jurisdicció , el que ara sí que sembla possible .

Rússia ha exigit un alto el foc a la zona de crisi a l'est d'Ucraïna que permeti el repartiment de l'ajuda del seu controvertit comboi humanitari , ha informat el Ministeri d'Exteriors de Moscou .

La seguretat de la missió de la Creu Roja s'ha de garantir de forma immediata , ha assenyalat.

Rússia, mentrestant , seguia fins al moment sense complir amb una de les exigències que havia posat la Creu Roja : lliurar una llista completa i detallada de tota la càrrega que es troba a bord del comboi .

Després de tres dies de travessia des de Moscou , la columna amb els 262 camions pintats de blanc va arribar ahir al pas fronterer rus de " Donetsk ", on els reporters van poder fullejar lliurement el carregament d'aliments , sacs de dormir i generadors elèctrics .

Segons ha informat el comandament militar ucraïnès , " la càrrega anirà a Lugansk " , ciutat rebel assetjada que es troba a la vora de la catàstrofe humanitària , ja que no té aigua i llum des de fa dues setmanes i ha estat abandonada per la meitat del seu gairebé mig milió d'habitants .
Berlín busca exercir de motor diplomàtic

El Govern alemany es proposa exercir aquest diumenge de motor per a una solució política entre Moscou i Kíev , amb una nova ronda a Berlín a quatre bandes entre els caps de la Diplomàcia respectius i França com a testimoni .

El ministre alemany d'Afers Estrangers , Frank - Walter Steinemier , en la seva qualitat d'amfitrió , tractarà de trobar via a una solució diplomàtica al costat dels seus homòlegs rus , Serguei Lavrov , i ucraïnès , Pavlo Klimkin , així com el francès , Laurent Fabius .

" He convidat de nou a Berlín als ministres de Rússia , Ucraïna i França per abordar camins davant la crisi" , ha indicat el ministre , en declaracions que publica demà el dominical Bild am Sonntag .