PRÒXIM ORIENT

Mahmoud Vaezi: “L’Iran vol resoldre els problemes”

Mahmoud Vaezi ha visitat Barcelona per assistir al Mobile World Congress i, en una entrevista concedida a l’ARA, ha constatat la voluntat del seu govern de posar fi a l’aïllament internacional de l’Iran.

Què ha vingut a buscar al Mobile World Congress?

Creiem que és una molt bona oportunitat per conèixer les últimes tecnologies i fer negocis amb les grans empreses del sector respecte als grans projectes que estem duent a terme.

A l’Iran hi ha un intens debat sobre Facebook després que el ministre de Cultura, Ali Janati, n’hagi defensat el lliure accés. Què en pensa?

El govern anterior va limitar l’accés a Facebook, però el govern del president Hassan Rouhani vol que totes les xarxes socials que la gent pugui utilitzar de manera útil estiguin obertes. Per aconseguir-ho, hem sol·licitat a una comissió que depèn del poder judicial que revisi aquesta qüestió.

¿El govern està fent alguna cosa per augmentar la velocitat d’internet?

Des que he assumit el càrrec, a l’Iran hem duplicat la velocitat de l’amplada de banda internacional, que abans arribava als 72 gigabits per segon, i en un any volem multiplicar-la per deu. A més a més, estem treballant per implementar la quarta generació en els telèfons mòbils intel·ligents.

Per primer cop en 35 anys, al setembre el president Rouhani va parlar per telèfon amb el seu homòleg nord-americà. ¿S’estan recuperant les relacions amb els EUA?

El govern actual té una visió amistosa de tota la comunitat internacional. Mitjançant el diàleg es poden resoldre molts dels problemes actuals, tant bilaterals amb alguns països com regionals. Les negociacions que està duent a terme el ministre iranià d’Exteriors amb el seu homòleg nord-americà i la trucada telefònica de Barack Obama s’emmarquen en la nova política de l’Iran, que té com a objectiu demostrar que tenim una voluntat seriosa de resoldre els problemes.

¿L’ambaixada nord-americana reobrirà portes a Teheran?

En el món actual tot és possible. Ara bé, una situació així dependria de la voluntat dels dos governs. L’Iran, en condicions equitatives i de respecte mutu, no posa cap condició a les relacions internacionals, de manera que podem fer passos en aquest sentit, també amb els EUA. Però entre l’Iran i els EUA hi ha hagut 35 anys de diferències, que no es resolen de la nit al dia. Seria necessari un full de ruta i un clima de confiança.

¿L’Iran està disposat a arribar fins al final en l’acord assolit amb Occident en matèria nuclear?

Tant el líder suprem, l’aiatol·là Ali Khamenei, com el president Rouhani volen continuar amb les negociacions, però és imprescindible que amb aquest acord totes dues parts, l’Iran i Occident, hi guanyin.

Com es pot posar fi a la sagnant guerra de Síria?

Síria té greus problemes interns i la intervenció de governs estrangers ha fet augmentar la tensió. Alguns països com Turquia i l’Aràbia Saudita han armat grups extremistes per lluitar contra el govern sirià, i no ha servit de res. Han passat tres anys i Síria avui està destruïda. La comunitat internacional està adoptant la postura que nosaltres defensàvem fa tres anys. L’Iran està disposat a contribuir a resoldre aquesta crisi sempre que es faci per la via política.

Com està afectant l’economia iraniana l’aixecament de les sancions d’Europa i els EUA?

Volem compensar els retrocessos dels últims anys. Hem detectat un interès molt alt dels països europeus per teixir relacions econòmiques amb l’Iran. Moltes delegacions europees i de l’Àsia han visitat el nostre país recentment perquè té altes potencialitats econòmiques. Els primers països que s’acostin a l’Iran tindran una cooperació amb nosaltres més gran quan entrem en la següent fase, de més obertura en qüestions econòmiques, culturals i polítiques.

Quines relacions manté l’Iran amb Espanya?

L’Iran sempre ha mantingut molt bones relacions amb Espanya. Pròximament el ministre d’Exteriors espanyol viatjarà al nostre país i creiem que aquesta visita servirà per parlar de grans projectes que volem dur a terme. Tinc l’esperança que Espanya es converteixi en un dels socis europeus més importants de l’Iran.