Malala, a les nenes de Boko Haram: "Sou les meves heroïnes, mai us oblidarem"

L'activista i premi Nobel de la Pau recorda a les 200 noies segrestades ara fa un any a Nigèria

Malala Yousafzai, premi Nobel de la pau 2014, ha tingut avui dilluns unes paraules de record per a les més de 200 nenes segrestades pel grup jihadista Boko Haram en una escola de Chibok, al nord de Nigèria. "En el primer aniversari del vostre captivitat, us escric amb un missatge de solidaritat, amor i esperança", afirma la jove pakistanesa en una missiva dirigida a les menors publicada a la seva pàgina d'internet.

L'activista, menor d'edat igual que les captives de Boko Haram, afirma: "No podem imaginar els horrors que heu patit. Però heu de saber una cosa: mai us oblidarem. Estarem sempre al vostre costat". "Avui i cada dia, anomenarem a les autoritats nigerianes ia la comunitat internacional a fer més per portar-vos de tornada a casa. No descansarem fins que no us hagueu reunit amb les vostres famílies", afirma a la missiva.

Malala va recordar que, de la mateixa manera que les escolars nigerianes, ella va ser víctima d'extremistes musulmans que no volien que anés a l'escola. "Homes armats ens van tirotejar a mi ia dos de les meves amigues en un autobús escolar. Sobrevivim les tres i ara hem tornat a l'escola", relata.

Malala i les seves companyes fan campanya per defensar el dret a l'educació i seguiran en la seva lluita "fins que vosaltres i tots els nois i noies del món puguin accedir a una educació secundària lliure, segura i de qualitat", assenyala.

La jove pakistanesa, que va visitar Nigèria el passat juliol per exigir més esforços per al seu alliberament i conèixer als pares de les nenes segrestades, assegura així mateix en la carta a les menors: "Us volen, us troben a faltar".

Mesos després d'aquella visita, en la qual es va reunir amb el llavors president nigerià Goodluck Jonathan, Malala creu que els líders nigerians i la comunitat internacional "no han fet prou per ajudar-vos".

"Han de fer molt més per garantir la vostra alliberament", ha declarat, esperançada que el nou cap d'Estat nigerià, Muhammadu Buhari, compleixi amb la seva promesa de convertir la posada en llibertat de les nenes en una prioritat.

La fundació de Malala es va comprometre, així mateix, a donar beques a les menors un cop siguin alliberades perquè puguin continuar amb els seus estudis.

"Recordeu que un dia acabarà vostra tràgica odissea, us reunireu amb les vostres famílies i amics i tindreu l'oportunitat d'acabar l'educació que buscasteis amb valentia".

"Fins llavors -continua la jove-, manteniu-vos fortes i no perdeu mai l'esperança. Sou els meus heroïnes".