DRETS
Internacional 09/09/2019

El Marroc jutja per avortament una periodista crítica amb el règim

La detenció provoca una onada de solidaritat amb la jove, que podria ser condemnada a dos anys de presó

Ara
3 min
Concentració en suport de la periodista Hajar Raissouni, jutjada per avortament a Marràqueix

BarcelonaHajar Raissouni, una periodista marroquina de 28 anys, s'enfronta a penes de presó per haver avortat i haver mantingut relacions sexuals fora del matrimoni. Coincidint amb el primer dia del judici contra aquesta jove, organitzacions en defensa dels drets humans han exigit a les autoritats de Rabat el seu'alliberament immediat i sense càrrecs. El seu cas ha aixecat una allau de missatges i moviments en suport del que es considera un exercici de la llibertat sexual. Fins i tot un cosí del rei Mohammed, el príncep Moulay Hicham, ha afirmat des dels Estats Units que la detenció i el judici són un "atac als drets constitucionals de les dones", segons recull el portal Yabiladi.com.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Raissouni va ser detinguda el 31 d'agost passat, juntament amb el seu company sentimental, quan sortien d'una clínica de Rabat després que la periodista s'hagués sotmès a una interrupció de l'embaràs. En la mateixa operació també han quedat arrestats tres treballadors del centre ginecològic, per a qui demanen fins a 10 anys de reclusió. La jove parella s'enfronta a condemnes d'entre sis mesos i dos anys de presó i a una multa econòmica, segons la llei marroquina, que castiga els avortaments i les relacions extramatrimonials, tipificades com a "llibertinatge".

A l'entrada del jutjat de Rabat, on ha començat la vista contra els processats, s'hi han concentrat desenes de persones –majoritàriament dones– amb fotografies de la periodista per donar-li suport emocional. Raissouni treballa a 'Akhbar al Yaoum', un diari crític amb la monarquia i el sistema polític local. El cas ha generat una autèntica onada de solidaritat cap a la jove informadora.

Silenciar la dissidència

Des de les ONG han alertat que es tracta d'un cas de motivació clarament política per silenciar una professional que s'ha atrevit a parlar i publicar sobre qüestions incòmodes per a Rabat, com el moviment de protesta del Rif. De fet, en una carta que Raissouni va enviar el 4 de setembre als seus companys de redacció els va explicar que gran part dels interrogatoris policials van girar al voltant dels seus articles sobre la política marroquina i sobre un dels seus col·legues, així com sobre la seva extensa família, coneguda per les seves crítiques i dissidència al règim de Rabat.

No és la primera vegada que periodistes del diari 'Akhbar al Yaoum' s'enfronten a acusacions. El novembre del 2018, el director, Taoufik Bouachrine, va ser condemnat a 12 anys de presó per una agressió sexual que ell sempre ha negat.

Des de Reporters Sense Fronteres s'adverteix que sovint al Marroc i altres règims no democràtics s'instrueix una causa penal amb motivacions polítiques sota l'aparença d'una "qüestió moral" i subratlla que el cas de la periodista detinguda es produeix després d'una "virulenta campanya de difamació" contra el diari.

La directora regional per al Pròxim Orient i el nord de l'Àfrica d'Amnistia, Heba Morayef, denuncia que el cas suposa una "indignant invasió" en la intimitat de la periodista perquè s'han publicat detalls íntims i innecessaris sobre el resultat de l'examen mèdic que li van practicar quan va ser detinguda.

També ha criticat la detenció el príncep Moulay Hicham, resident als Estats Units des de fa anys, però les seves paraules són simbòliques. En un missatge al seu Facebook ha dit que les autoritats marroquines es contradiuen amb "els seus eslògans, la seva promoció de l'islam il·lustrat i el seu grau de respecte a les llibertats individuals", com es pot veure amb la detenció de la periodista.

stats