Publicitat
Publicitat

Cimera hispano-alemanya

Merkel avala les reformes estructurals de Rajoy i el compromís de reducció del dèficit

El president espanyol visita per primer cop Berlín com a cap de govern. La cancellera promet mesures per impulsar el creixement econòmic i l'ocupació

"El govern espanyol està fent el que és correcte", ha dit aquest dijous la cancellera alemanya, Angela Merkel, en la primera visita de Mariano Rajoy a Berlín com a president del govern. Els dos mandataris s'han reunit per preparar la propera cimera europea, del 30 de gener . Rajoy ha rebut honors militars i ha obtingut l'aval de la cancellera a les seves reformes.

Merkel ha dit que l'euro només pot subsistir "si els dos països tenim èxit", i ha dit que en la propera cimera europea cal abordar "els problemes del creixement i de l'ocupació". Rajoy s'ha compromès a reduir el dèficit l'1,5% del PIB (15.000 milions d'euros), per arribar a l'objectiu del 4,4%, i ha dit que no ha demanat a la cancellera una revisió dels límits a l'endeutament públic. Des de Madrid, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha donat per fet que Brussel·les revisarà els objectius de dèficit.

El president del govern espanyol ha avançat la llei que divendres s'aprova al consell de ministres: s'establirà un sostre de deute per a cada administració i se sancionarà les que l'incompleixin. Rajoy ha anunciat que al febrer s'aprovarà la reforma laboral per introduir flexibilitat i facilitar l'ocupació. També al febrer es reformarà el sistema financer, exigint més provisions a la banca i ajustant el capital immobiliari "al seu valor real".

Rajoy proposarà a la UE que els fons excedents es dediquin a la creació d'ocupació i que "cada persona que treballi" dediqui una part dels ingressos a omplir una motxilla per preparar la mobilitat". També ha dit que Espanya demanarà que els ajuts públics a les entitats financeres es limitin a "nivells sensats".

"Plantegem una política econòmica que coincideix amb el que està fent a Europa, principalment de consolidació fiscal i reformes estructurals", ha dit Rajoy. Merkel ha defensat el model d'ocupació alemany "encara que sigui difícil que algú, als 45 anys, hagi d'aprendre a fer una altra feina".

El govern alemany ha mostrat el seu "gran respecte" per les reformes espanyoles i diu que coneix la determinació de Rajoy per rebaixar el dèficit públic. En una entrevista difosa dimecres, Merkel atribueix l'alt atur juvenil d'Espanya a la legislació vigent.

Rajoy arribarà a la cimera de dilluns els deures fets, ja que es va reformar la Constitució per incloure el topall del dèficit, i ha pogut presentar a la cancellera els eixos de la llei que aprovarà divendres el consell de ministres per imposar aquest rigor pressupostari i penalitzar les administracions que no compleixin amb els límits de dèficit.

En el Consell Europeu informal de Brussel·les s'espera també que Merkel i el president francès, Nicolas Sarkozy, presentin el seu pla per donar nous passos en les polítiques d'austeritat. Proposen, per exemple, segons s'ha filtrat a la premsa alemanya, que per impedir que l'estricte estalvi porti a empreses a la ruïna s'estableixi un fons especial de creixement i competitivitat.

Rajoy va dir dimecres a Lisboa que Espanya donarà suport totes les reformes necessàries per millorar la competitivitat de la seva economia, però va reclamar també "instruments de liquiditat" que facilitin el finançament i que es doni suport al país que "fa els seus deures, és seriós i compleix la seva paraula ". La necessitat d'un fons de rescat europeu potent per evitar el contagi de la crisi grega i l'aspiració d'Espanya de mantenir un representant en el comitè executiu del Banc Central Europeu també són damunt la taula.


Etiquetes

Més continguts de