Mèxic
Internacional 27/09/2012

Mèxic captura "El Taliban", un dels líders del càrtel dels Zetas

Iván Velázquez Caballero era un dels principals membres de l'organització criminal formada per desertors de les Forces Armades del país. La fiscalia oferia una recompensa de dos milions d'euros a qui el trobés

Efe
1 min
Un soldat mexicà patrulla a Acapulco / AFP

MèxicL'armada de Mèxic ha detingut aquest dimecres Iván Velázquez Caballero, àlies "El Taliban", un dels principals líders del càrtel dels Zetas, segons ha informat la secretaria de la Marina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'organització criminal dels Zetas va ser formada per desertors de les Forces Armades de Mèxic com a braç armat del càrtel del Golf, però el 2010 se'n va separar i des d'aleshores ha protagonitzat alguns dels episodis més durs de la violència vinculada al narcotràfic al país.

D'acord amb un informe publicat recentment pel setmanari 'Proceso', una facció dissident dels Zetas encapçalada per Velàzquez Caballero es va reintegrar al càrtel del Golf. Segons l'informe, basat en un missatge publicat a les xarxes socials, els dissidents acusen el líder dels Zetas, Miguel Ángel Treviño Morales, de traïció per haver entregat a les autoritats a diversos líders regionals de l'agrupació criminal.

L'informe afirma que la facció de Velázquez Caballero va anunciar el seu descontentament amb Treviño Morales des de finals del 2011. El grup d'"El Taliban", per qui la fiscalia oferia una recompensa de dos milions d'euros, opera als estats de San Luís Potosí, Zacatecas i Nuevo Leon.

stats