Austràlia

Onada de refugiats de les guerres de Sri Lanka, Afganistan i Iraq

Motí en un centre d'internament de demandants d'asil a Sydney

Un grup d'interns puja a les teulades i es produeix un incendi que destrueix nou edificis. Les organizacions humanitàries denuncien que la detenció dels sol·licitants es pot allargar durant anys

Els interns d'un centre de detenció d'immigrants de la ciutat australiana de Sydney han calat foc aquesta matinada a diversos edificis i s'han enfrontat als funcionaris. La protesta va començar ahir a la nit, quan dos dels detinguts es van enfilar a la teulada amb un cartell que deia "Necessitem ajuda". Després va començar l'incendi, que va afectar una bombona d'oxigen, que va explotar, i nou edificis del complex, inclòs el centre mèdic i un menjador. Els bombers han pogut controlar el foc aquesta matinada i no hi ha notícies que s'hagin produït ferits.

El centre té uns 400 reclusos, i segons la policia un centenar d'ells han participat en el motí. La majoria dels detinguts són demandants d'asil, però també hi ha persones amb el visat caducat. Set dels interns que van pujar al terrat portaven un gran cartell que deia "Necessitem ajuda". El portaveu del departament d'Immigració, Sandi Logan, ha dit que no podia confirmar les informacions que asseguren que els homes protestaven per la denegació de les seves peticions d'asil.

Austràlia està rebent una onada de sol·licitants d'asil de refugiats que fugen de Sri Lanka, l'Iraq i l'Afganistan, i aquesta no és la primera protesta que es produeix en un centre de detenció. El flux de demandants ha obert un tens debat polític en què l'oposició culpa el govern laborista d'haver relaxat les polítiques de control de la immigració. Aquest govern, però, defensa la detenció en centres d'internament com una política necessària per a la seguretat nacional, una detenció que és criticada per les organitzacions humanitàries, ja que pot allargar-se durant anys.