Internacional 29/11/2014

Mubàrak, de la cadena perpètua a l'absolució

El rais queda exonerat de la brutal repressió de la revolució de 2011, un any després del cop militar que va derrocar el primer govern electe del país

Cristina Mas
2 min
Partidaris de Mubàrak celebrant l'absolució. MOHAMED EL-SHAHED / AFP

BarcelonaUn tribunal del Caire ha absolt el dictador egipci Hosni Mubàrak, de 86 anys, per la mort de més de 800 manifestants a mans de les forces de seguretat durant la revolució de 2011 que el va derrocar. La resta d'alts oficials, inclòs el ministre de l'Interior, també han estat absolts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De què s'acusava Mubàrak?

L'exèrcit i la policia van reprimir brutalment la revolta que va esclatar a la plaça Tahrir el gener de 2011 i que va acabar amb 30 anys de dictadura un mes després. Segons les ONG de drets humans, només en una setmana més de 800 manifestants van morir en la repressió i més de 6.500 van quedar ferits. En el judici però, els tribunals només van acceptar la xifra de 239 víctimes. La primera sentència, del juny del 2012, condemnava Mubàrak a cadena perpètua per no haver aturat la repressió, però no va considerava demostrat que el rais hagués ordenat a les forces de seguretat disparar contra els manifestants amb foc real.

Com s'ha arribat de la cadena perpètua a l'absolució?

Tant els advocats de Mubàrak com la fiscalia van recórrer la primera sentència, amb la condemna a cadena perpètua. El primer judici va ser declarat nul el gener de l'any passat per un tecnicisme i posteriorment, a l'agost, un mes després del cop d'estat del Mariscal Al-Sissi que va derrocar el govern dels Germans Musulmans, l'exèrcit va treure Mubàrak de la presó i el va deixar en arrest domiciliari en un hospital militar. Ara el jutge l'ha absolt de tots els càrrecs.

Mubàrak pot ser alliberat?

La posada en llibertat és molt probable, però no imminent. A més del cas per l'assassinat de manifestants, Mubàrak compleix una sentència de 3 anys de presó per malversació de fons públics, per la construcció del seu palau presidencial.

La sentència accelera el retorn a l'antic règim?

Més aviat el constata. Des del cop d'estat del juliol del 2013, en plena onada de mobilitzacions contra el govern de Mohamed Mursi, el primer president elegit democràticament al país, s'ha desencadenat una onada de repressió contra els Germans Musulmans (el mateix Mursi està empresonat) i també els joves revolucionaris que van protagonitzar la revolta de Tahrir, com el bloguer Alla Abdelfatah, condemnat a 15 anys de presó. Sota el règim del mariscal Al-Sissi, que va guanyar les eleccions després del cop, el país ha tornat a la dictadura en matèria de llibertats. Com denuncia l'analista polític d'Al-Jazira, Marwan Bishara "Estan intentant tornar al vell Egipte i bàsicament tapar tres dècades de dictadura. En resum, tots els acusats de violència o de corrupció estan absolts i les presons estan plenes de milers d'activistes pels drets humans".

stats