Napolitano dimiteix com a president d'Itàlia

El polític es retira als 89 anys per "limitacions" derivades de l'edat

Després de gairebé nou anys com a president de la República italiana, Giorgio Napolitano ha signat avui dimecres la seva renúncia, tal com va avançar que faria el passat 31 de desembre, quan va al·legar "les limitacions i les dificultats" derivades de la seva edat, 89 anys.

La signatura de la seva dimissió va tenir lloc aquest matí i es va fer pública després que el primer ministre italià, Matteo Renzi, intervingués ahir davant el ple del Parlament Europeu per donar per acabada la presidència de torn italiana de la Unió Europea (UE).

La seva ha estat una vida lliurada a la política, perquè ja el 1942 va fundar un grup comunista i antifeixista que, durant la Segona Guerra Mundial, va prendre part en nombroses accions contra els nazis.

Napolitano va substituir Carlo Azeglio Ciampi el 10 de maig de 2006 i va ser de nou elegit el 20 abril 2013 després que els partits polítics fossin incapaços d'aconseguir el suficient consens per decidir un successor.

Ara es retira per dedicar-se de ple a la seva família, com va explicar recentment, i perquè ja tenia "ganes de tornar a casa".

Aplaudiments i crits han inundat la plaça en què hi ha el palau presidencial del Quirinal i acomiadar al que passarà a la història per ser el primer president reelegit del país.

Desenes de persones van envoltar des de primera hora del matí la façana d'aquest palau romà i van esperar la sortida de Napolitano, que es va produir a les 12:05 hores (11:05 GMT).

Amb el semblant emocionat , l'ara president emèrit decidir saludar els que s'amuntegaven davant l'anomenada "La casa dels italians" amb la mà per fora de la finestreta del cotxe.

Però abans, a l'interior de la seu de la Presidència de la República italiana, ha rebut
un piquet d'honor que l'ha acomiadat al so de l'himne nacional.

La bandera italiana s'ha hissat a la façana del Quirinal i només tornarà a alçar-se quan s'hagi nomenat el pròxim president italià.