L'ONU prepara noves sancions contra Corea del Nord per l'assaig nuclear

La Casa Blanca qüestiona que el règim comunista hagi pogut dur a terme la prova amb èxit

El Consell de Seguretat de l'ONU ha condemnat l'assaig nuclear realitzat aquest dimecres per part de Corea del Nord i ha anunciat que treballarà "immediatament" per adoptar noves sancions contra al règim comunista, segons recull Efe. L'organisme s'ha reunit d'emergència aquesta tarda després que Corea ha anunciat que ha fet detonar una bomba d'hidrogen al nord-est del país, una arma molt superior als explosius atòmics convencionals i que ha provocat un terratrèmol d'entre 4,2 i 5,1 graus en l'escala oberta de Richter.

"Els assaigs de Corea del Nord són una clara amenaça a la pau i a la seguretat internacional"

Consell de Seguretat de l'ONU

L'ambaixador de l'Uruguai a l'ONU, Elbio Rosselli, el país del qual presideix el Consell aquest mes, ha afirmat que la prova nuclear nord-coreana és "una clara amenaça a la pau i a la seguretat" internacional i una "clara violació" de les resolucions de l'ONU, que exigeixen al règim de Pyongyang la fi d'aquests assaigs. Ha recordat també que Corea del Nord havia estat avisada que s'aplicarien noves sancions si continuava amb les proves.

La Casa Blanca posa en dubte l'anunci de Corea del Nord

Unes hores abans a la resolució de l'ONU, Ban Ki-moon, secretari general de l'organisme, havia qualificat de "profundament inquietant" l'assaig nuclear donat a conèixer per Corea del Nord, i ha exigit al país que cessi immediatament qualsevol activitat en aquest sentit.

Des de l'any 2006 fins a l'actualitat, l'ONU ha sancionat Corea pels assaigs nuclears –el d'aquest dimecres és el quart que surt a la llum– realitzats fins avui, així com pel programa de míssils balístics que el país desenvolupa.

Després de la reunió d'urgència d'aquesta tarda, el Consell creu que l'assaig no és només una violació de les resolucions de l'ONU, sinó també del règim de no-proliferació nuclear que busca la comunitat internacional. Així i tot, caldrà confirmar encara que la bomba provada pel règim comunista sigui termonuclear, i alguns experts posen en qüestió que el règim de Kim Jong-un tingui la capacitat necessària per fabricar i utilitzar bombes d'hidrogen.

De fet, el govern d'Estats Units ha afirmat aquesta tarda que l'anàlisi inicial que han realitzat qüestiona les afirmacions del règim comunista. La Casa Blanca dubta que Corea del Nord hagi pogut dur a terme amb èxit la prova amb la bomba d'hidrogen. "L'anàlisi inicial no es correspon amb les afirmacions del país", ha dit el portaveu, Josh Earnest.  

 

Preguntes i respostes sobre el nou assaig nuclear de Corea del Nord

Més continguts de