Internacional 04/07/2019

Open Arms respon a l'amenaça del govern espanyol: "Som on sempre hauríem hagut de ser"

L'ONG reitera que no incompliran la llei i que només tenen permís per fer tasques de vigilància

Ara
2 min
Un equip de l'ONG Proactiva Open Arms durant un rescat al Mediterrani Central el 2018.

Barcelona"El nostre objectiu segueix sent, com sempre, protegir la vida al mar. Per aquest motiu, seguirem amb les nostres tasques de protecció per presència a la ruta marítima més mortífera que existeix". La resposta de l'ONG badalonina Open Arms a les amenaces rebudes pel govern espanyol, i fetes públiques dimecres en una roda de premsa davant el Parlament Europeu, ha sigut així de clara. Aquest dijous, l'organització humanitària ha fet pública una carta en què respon punt per punt les advertències i exigències de l'executiu espanyol, que va assegurar, també per carta, que sancionaria l'ONG amb multes de fins a 900.000 euros si efectuava algun rescat al Mediterrani.

La missiva va dirigida a Benito Núñez Quintanilla, el director general de la Marina Mercant, organisme dependent del ministeri de Foment, i l'emissor de la carta que va rebre l'ONG el 27 de juny després que decidís tornar a posar rumb al Mediterrani central, tot i que només compta amb l'autorització de proporcionar ajuda humanitària.

"El vaixell es troba finalment on sempre hauria d'haver estat, enmig del mar", destaquen des d'Open Arms, que recorden tots els obstacles que han hagut de superar per aconseguir-ho de nou. "Ni un bloqueig al port de Barcelona de més de 100 dies que va finalitzar únicament amb l'autorització de transportar ajuda humanitària a Grècia ni les amenaces rebudes per part dels governs espanyol i italià ens separen d'on hem de ser".

No incompliran la llei

L'advocat que representa l'ONG, Jaume Rodrigo de Larrucea, ha signat un text adjunt en què reitera que tant el vaixell com tots els seus tripulants gaudeixen de tots els permisos per ser al Mediterrani central, i la seva funció es limita a tasques "d'observació i vigilància". Per tant, l'organització deixa clar que, tal com insinuen des de Madrid, no són allà per "realitzar operacions de cerca i salvament", ja que no tenen permís de l'autoritat responsable de la regió.

"Es reitera que el propòsit de les navegacions de l''Open Arms' no és fer operacions de cerca i salvament, excepte que les autoritats de les zones SAR per on navega li demanin algun tipus d'operació o assistència", insisteix.

Així mateix, recalca que el capità "és plenament conscient" de les seves obligacions i que no té "ni la més mínima intenció d'incomplir l'ordenament vigent". En el document adjunt, però, el representant legal de l'ONG recorda les obligacions de les autoritats públiques recollides en el conveni per facilitar el trànsit marítim internacional, entre les quals s'inclou facilitar "l'arribada i sortida dels vaixells" dedicats al rescat de persones en perill al mar per traslladar-les a un lloc segur.

En el text també recorden que, des principis del 2019, almenys 598 persones han mort mentre intentaven creuar el Mediterrani. Unes persones que, segons denuncien, "podrien haver estat fàcilment rescatades si aquesta fos la voluntat dels països de la Unió Europea".

Llegeix aquí l'intercanvi de cartes entre Open Arms i el govern d'Espanya
stats