El Parlament grec aprova els pressupostos generals de 2014 sense l'aval de la 'troica'

Es torna a ajornar així l'últim tram del rescat grec, de 1.000 milions d'euros

El Parlament grec va aprovar els pressupostos generals de l'estat de 2014, un erari que l'oposició va qualificar de "virtual" per no comptar amb el plàcet de la 'troica' –Comissió Europea (CE), Banc Central Europeu (BCE) i Fons Monetari Internacional (FMI)– i no tenir en compte una sèrie de lleis que encara estan per debatre d'aquí a Nadal.

El projecte presentat al Parlament va obtenir el suport de tots els diputats de la coalició governamental de conservadors i socialdemòcrates presents, si bé molts parlamentaris van posar de manifest el seu malestar per la incertesa que envolta aquests comptes públics.

En la seva intervenció en el debat que va precedir la votació, el primer ministre, Andonis Samaràs, va intentar dissipar tot dubte respecte a la viabilitat del pressupost i a les bones perspectives del país i va assegurar que ja en aquest any Grècia ha viscut diverses "revolucions" que ningú s'esperava.

Entre aquestes, va esmentar el superàvit primari, la reducció de l'evasió fiscal i del dèficit comercial, així com l'estabilització de la desocupació.

Aconseguir l'aprovació de tots els diputats governamentals no va ser fàcil, ja que havien sigut nombroses les crítiques internes, però finalment va triomfar la disciplina, no sense advertiments futurs.

Així, el diputat conservador i exalcalde d'Atenes Nikitas Kaklamanis va advertir Samaràs que "el fet que li donem el nostre vot de confiança no és raó perquè pugui dormir bé".

'Troica'

Tècnics de la 'troica' tornaran la setmana que ve a Atenes per intentar avançar en les negociacions sobre l'actual revisió del rescat a Grècia, segons ha informat el portaveu comunitari d'Afers Econòmics i Monetaris, Simon O'Connor, en un comunicat .

No obstant això, els caps de missió de la 'troica' no tornaran fins al gener al país, a l'espera que es donin finalment les condicions per al seu retorn a Grècia després de diverses rondes infructuoses.

"Preveiem que un equip complet torni a Atenes al gener, després que les autoritats hagin fet més progressos en la implementació" de les condicions prèvies exigides per tancar un acord amb els creditors internacionals i alliberar així el desemborsament d'un tram de 1.000 milions d'euros, ha afegit O'Connor.

El govern bipartit grec es nega a acceptar algunes exigències que la 'troica' planteja, en concret pel que fa als acomiadaments col·lectius i els desnonaments.

Un altre obstacle per aconseguir un consens són les diferències que mantenen la tríada de creditors internacionals i les autoritats gregues sobre el forat pressupostari de 2014, que es calcula en uns 1.200 milions d'euros, i les mesures necessàries per tancar-lo.