RÚSSIA

Putin assaja un nou míssil que esquiva les defenses antiaèries

El president rus va assistir aquest dimecres a l’últim assaig del nou míssil hipersònic Avangard, que supera l’escut antimíssils dels Estats Units

El president rus, Vladímir Putin, va assistir aquest dimecres a l’últim assaig del nou míssil hipersònic Avangard, que supera l’escut antimíssils dels Estats Units. “Rússia té un nou tipus d’arma estratègica que no és vulnerable als actuals sistemes de defensa antiaèria ni als sistemes antimíssils de l’enemic. Això és un gran èxit i una gran victòria”, va destacar el cap del Kremlin.

Segons els creadors d’aquest nou míssil, l’Avangard està format per un coet balístic intercontinental equipat amb una o diverses ogives hipersòniques que poden maniobrar abans d’arribar al seu objectiu i burlar així qualsevol dels sistemes antimíssils que hi ha actualment en el món, incloent-hi el nord-americà. Putin va assegurar ahir que les forces de seguretat russes ja tindran aquest armament l’any que ve.

Aquest nou míssil se suma als submarins atòmics, l’aviació estratègica i els míssils intercontinentals que ja tenia Rússia. Durant els últims mesos Putin ha acusat reiteradament els Estats Units de provocar l’inici d’una nova cursa armamentística semblant a la que va portar a la caiguda de l’URSS.

El president rus també va detallar ahir que Moscou va començar a desenvolupar aquest nou armament l’any 2003, és a dir just després que Washington abandonés unilateralment el tractat de defensa antimíssils. “Aquest és un magnífic regal de Nadal per al país. Els Avangard garantiran la seguretat de Rússia durant dècades”, també va subratllar el mandatari.

Putin es va presentar ahir sense avisar al Centre Nacional de Comandament per supervisar personalment el llançament de l’Avangard, que va recórrer uns 6.000 quilòmetres des de la base militar de Dombarovski, al sud de la serralada dels Urals, fins al polígon de tir de Kura, a la península de Kamtxatka, a l’extrem oriental de Rússia.