PRÒXIM ORIENT
Internacional 04/01/2014

Segrestats a Síria cinc cooperants de Metges Sense Fronteres

Un grup armat se'ls va endur d'una casa de Latakia per sotmetre'ls a un "suposat interrogatori"

Cristina Mas
2 min

Barcelona.La guerra de Síria ha traspassat tots els límits. No es respecta cap llei, ni la protecció de la població civil ni la dels treballadors humanitaris o els periodistes. Metges Sense Fronteres (MSF) va confirmar ahir que cinc cooperants van ser segrestats a la casa que compartien a la ciutat costanera de Latakia, al nord del país, per un grup armat que se'ls va endur per fer-los un "suposat interrogatori". Són de Bèlgica, Dinamarca, el Perú, Suècia i Suïssa. L'ONG va confirmar a l'ARA que està en contacte amb els implicats i els familiars dels retinguts, però no va voler donar més detalls sobre la seva feina ni sobre el grup que se'ls va endur per motius de seguretat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

MSF compta amb sis hospitals i quatre centres de salut al nord de Síria, i uns 700 treballadors locals i estrangers sobre el terreny. També assisteix centenars de milers de refugiats sirians al Líban, Jordània, l'Iraq i Turquia. Com que l'ONG no ha obtingut permís del règim d'Al-Assad per treballar al país, només pot actuar en territori controlat pels rebels, justament la zona on els jihadistes han guanyat pes i on han estat detinguts també una trentena de periodistes, com Marc Marginedas, enviat especial d' El Periódico, el fotògraf català Ricard Garcia Vilanova i Javier Espinosa, corresponsal d'El Mundo.

Segons explicava l'agència Reuters a l'octubre, 21 treballadors humanitaris estan segrestats a Síria. Fins a 44 cooperants han mort en aquests tres anys de conflicte: 32 de l'ONU i 12 de la Mitja Lluna Roja. La feina de les ONG és vital per pal·liar la tragèdia humanitària que es viu a Síria: segons els activistes, 130.000 persones han mort, hi ha set milions de desplaçats interns i 2,3 milions de refugiats als països veïns, l'èxode més gran des del genocidi de Ruanda. A les zones rebels el càstig del règim ha provocat epidèmies i problemes de desnutrició. Les clíniques amb les quals treballa MSF a Damasc van tractar víctimes de l'atac químic de l'agost, i fa poques setmanes l'ONG va alertar de la situació dels seus hospitals a Alep, que pateix una ofensiva de bombardejos de l'aviació del règim.

MSF té experiència en segrestos. Al juliol van ser alliberades la catalana Montse Serra i la madrilenya Blanca Thiebaut, que van estar 21 mesos segrestades a Somàlia.

stats