Internacional 12/02/2014

Síria, el país més perillós per exercir de periodista, segons Reporters Sense Fronteres

Eritrea, Corea del Nord, el Turkmenistan i Síria són els països amb menys llibertat de premsa

Ara
4 min
Periodistes mexicans es manifesten aquesta setmana per l'assassinat d'un reporter a Veracruz./ REUTERS

BarcelonaReporters sense Fronteres ha destacat aquest dimecres en un informe que els països amb menys llibertat de premsa al món són Eritrea, Corea del Nord, el Turkmenistan i Síria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, els països on es respecta més la llibertat de premsa són Finlàndia, els Països Baixos, Noruega, Luxemburg i Andorra.

Aquest informe, que recull una classificació de 180 països, valora la facilitat que té un periodista per poder exercir la professió. Això complementa un altre informe que va publicar recentment aquesta institució i en el qual assegurava que Síria era el país més perillós per ser periodista. El 2013, van morir 10 periodistes en aquest país i prop de mig centenar de reporters van ser segrestats, segons que alerta Reporters sense Fronteres (RSF) en un informe publicat recentment, que és un balanç del 2013.

"Un conflicte [el de Síria] que per la seva inseguretat pels informadors s'ha arribat a equiparar amb la Segona Guerra Mundial", ha dit l'organització en l'informe. A més, afirma que Síria "s'ha convertit, el 2013, en el país més perillós del món per exercir-hi el periodisme".

En aquest país, precisament, és on han segrestat els periodistes Marc Marginedas d''El Periódico', Javier Espinosa d''El Mundo' i Ricardo García, un fotògraf 'freelance' que també col·laborava amb el rotatiu madrileny.

Segons RSF, el problema a Síria és que els periodistes "s'exposen a ser detinguts pel règim o per una multitud de grups que conformen l'oposició a morir en els bombardejos o en enfrontaments armats, o a ser executats pels seus segrestadors".

Al territori veí, l'Iraq, les xifres tampoc es queden curtes, ja que hi van assassinar deu periodistes el 2013. L'organització atribueix l'increment de la violència contra els informadors en els dos països a l'entrada en escena de grups jihadistes.

D'altra banda, a Egipte, el retorn dels militars al poder, després que perpetressin un cop d'estat el juliol del 2013 que va acabar amb el mandat del president Mohamed Mursi, el primer elegit a les urnes, ha propiciat que s'incrementi fustigació contra periodistes i 'bloggers', que han estat empresonats i estan sent jutjats. El 2013 van ser assassinats sis periodistes en aquest país, quatre romanen actualment a la presó i les autoritats han tancat mitjans de comunicació propers els Germans Musulmans.

Filipines i l'Índia, els països més mortífers per periodistes a l'Àsia

Als dos països van assassinar vuit periodistes el 2013. De prop el segueix el Paquistan, on van morir violentament set reporters. Altres països on també van matar periodistes van ser l'Afganistan (1) i Bangla Desh (1).

D'altra banda, la Xina és la presó més gran del món pels periodistes. En aquest país hi ha 35 periodistes empresonats i 70 internautes.

El Brasil supera Mèxic en nombre de periodistes assassinats

L'any passat, cinc reporters van perdre la vida al Brasil víctimes d'un atac. Amb aquesta xifra supera a Mèxic, on en van morir dos, i que fins llavors era el país més perillós per exercir aquesta professió a l'Amèrica Llatina. La disminució dels assassinats de Mèxic, RSF ho atribueix "a l'increment de l'autocensura de periodistes i mitjans".

RSF destaca positivament la nova llei de comunicació de l'Uruguai, aprovada al desembre. "Aquesta llei ofereix garanties importants pel que fa a la desconcentració de l'espai de difusió i a una distribució més equitativa de les freqüències, sense pretendre controlar els continguts o exercir pressions en la línia editorial dels mitjans de comunicació públics, privats o comunitaris", ha ressaltat l'organització.

RSF mira "amb preocupació" els casos de les filtracions als Estats Units

"Reporters sense Fronteres ha constatat amb preocupació la freqüència amb què el govern de Barak Obama ha emprès processos legals per casos de filtració d'informació, tot recolzant-se en la llei d'espionatge del 15 de juny del 1917", ha destacat en l'informe. A més, afegeix: "des que Obama va assumir el càrrec, sis 'informants' han estat objecte de processos legals d'acord amb aquesta llei. Els presidents anteriors només l'havien utilitzat en tres ocasions: el 1973, el 1985 i el 2005".

En aquest sentit, diu que els dos processos que van cridar més l'atenció van ser el del soldat Bradley Manning, que va ser jutjat el 2013 per les seves filtracions a Wikileaks, i el de l'ex analista de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA, en anglès), Edward Snowden, que va revelar com funcionava el sistema d'espionatge que realitzava aquesta agència tant dins com a fora del país.

A més, RSF també posa de relleu que un periodistes i un 'blogger' han estat empresonats perquè es van negar a complir un ordre judicial perquè deixessin d'informar sobre les activitats d'un advocat proper del Partit Republicà d'Alabama.

Europa

A Rússia un periodista va ser assassinat per la seva professió. A més, segons RSF, el govern "ha intensificat amenaces sobre la llibertat d'informació amb noves lleis i reformes". A més, destaca l'informe que "la Duma [Parlament] va augmentar la llista de temes pels quals s'autoritza el bloqueig d'una web i va aprovar una llei, a través de la qual el fet d'expressar opinions separatistes en un mitjà de comunicació pot comportar un càstig de cinc anys de presó".

Tot i que als països de la Unió Europa (UE) no s'han registrat assassinats a periodistes, RSF subratlla que hi ha una creixent tendència de fustigació cap als informadors per grups d'extrema dreta a Grècia i a Bulgària. També posa de relleu el tancament de la televisió pública grega.

També manifesta que el govern del Regne Unit va pressionar el diari 'The Guardian' perquè deixés de publicar les filtracions de Snowden.

En el cas d'Espanya, l'informe destaca com a preocupant el tancament del Canal 9 i l'aprovació de la nova llei de seguretat ciutadana "que posa dificultats serioses per informar sobre qualsevol actuació policial al carrer i obriria la porta a la censura", segons RSF.

L'Àfrica redueix els assassinats, però incrementa la pressió als periodistes

En el cas de l'Àfrica, RSF destaca com a fet positiu que s'han reduït els assassinats de periodistes, però lamenta que s'hagi incrementat la pressió contra les persones que exerceixen aquesta professió.

El 2013 van morir violentament 14 periodistes en aquest continent: Somàlia (7), República Democràtica del Congo (2), Mali (2), la Costa d'Ivori (1), Tanzània (1) i Uganda (1). A més, hi ha dos reporters desapareguts, un a Kènia i un altre a la Costa d'Ivori.

A més, RSF lamenta que les condemnes de presó, multes desmesurades o el tancament de mitjans són situacions que es repeteixen en la majoria de països.

stats